:

:

TV Most

clock

Avgust 08, 2020   14:36

0

208

Hoti: Nadležni organi su angažovani u slučaju Karačevo, uskoro izveštaj o prisustvu srpske žandarmerije

Kosovski premijer Avdulah Hoti oglasio se danas povodom navoda da su u selu Karačevo, nadomak Kosovske Kamenice, primećeni pripadnici srpske žandarmerije, poručivši da su nadležni organi angažovani na tom slučaju.

Hoti je, u postu na Fejsbuku, poručio da će uskoro imati detaljan izveštaj.

"Naši građani u tom delu neće biti bez zaštite institucija. Naše akcije će biti u skladu sa ustavom i zakonom, kao i koordinirane sa svim bezbednosnim mehanizmima u zemlji", napisao je Hoti.

Informacija o kretanju srpske žandarmerije na teritoriji Kosova, nije potvrđena ni iz Kosovske policije, čije su pogranične jedinice juče, prema pisanju Kohe, odmah reagovale odlaskom i patroliranjem na mestu gde je slučaj prijavljen, ali nisu naišle na srpsku žandarmeriju.

"Policijske jedinice nisu naišle ni na jednu jedinicu na toj lokaciji ili kako je javljeno na srpsku vojsku", navodi se u odgovoru KP za Kohu.

Nešto ranije, direktor Kosovske policije Rašit Ćalaj rekao je da je bilo pokreta, ali nije poznato da li se to desilo na teritoriji Kosova.

Navodni ulazak pripadnika srpske žandarmerije uznemio je, po rečima predsednika opštine Kamenica Ćendrona Kastratija, tamošnje stanovništvo.

"Izuzetno je uznemirujuće što danas ponovo tokom dana neki srpski paravojnici ili naoružani vojnici ulaze na teritoriju Kosova, tačnije u selo Karačevo. Kao što se vidi i u videu, oni su došli do zone koju posećuju stanovnici svih starosnih grupa. Stalna provokacija i terorizacija građana na ovim prostorima su neprihvatljivi. Ovo je direktna pretnja narodu Karačeva i celoj našoj državi," poručio je Kastrati, a prenosi Koha.

Informaciju o ulasku srpske žandarmerije na terotoriju Kosova objavio je juče popodne na Fejsbuk nalogu poslanik Samoopredeljenja Mefailj Bajćinovci koji je uz video zapis izneo i tvrdnju da je 11 pripadnika srpske žandarmerije ušlo u selo Karačevo, oko jedan kilometar na teritoriju Kosova, i da zbog toga hitno treba da reaguju kosovske bezbednosne institucije kako bi zaštitile građane, ali i "suverenitet i teritorijalnog integriteta Kosova".

Između ostalih na ovu vest reagovala je i DPK koja je osudila "prisustvo srpske vojske na teritoriji Kosova". U saopštenju te stranke navedeno je da "ova akcija koju tolerišu vlada Kosova i KFOR ozbiljno krši suverenitet i nacionalnu bezbednost".

"U trenutku kada su lideri slobode, države i Kosova na udaru, upravo zbog pravedne borbe protiv te ubojite vojske, nije trenutak za takve eksperimente sa simbolizmom, koji građanima zemlje vraćaju samo bol i teror", poručili su iz DPK.

Izvor: Kosovo Online

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva