:

:

TV Most

Foto: RTV KiM

clock

Jun 25, 2020   11:33

0

95

Hoti ne ide u Vašington, danas u Briselu

Kosovski premijer Avdulah Hoti objavio je da ne može da prisustvuje sastanku 27. juna u Beloj kući na kojem bi trebalo da bude nastavljen dijalog sa predstavnicima Beograda.

Hoti je na Tviteru napisao da je, zbog situacije nastale zbog optužnice Specijalnog tužilaštva, obavestio specijalnog izaslanika SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričarda Grenela da ne može da prisustvuje sastanku 27. juna.

"Zbog novih dešavanja u Prištini zbog optužnice koju je podnelo Specijalno tužilaštvo, moram se vratiti u svoju zemlju da se bavim tom situacijom. Obavestio sam ambasadora Grenela da ne mogu da prisustvujem sastanku 27. juna u Beloj kući", objavio je kosovski premijer na svom Tviter nalogu.

Put u Vašington najpre je otkazao kosovski predsednik Hašim Tači, nakon što je juče Specijalni sud za zločine OVK objavio sadržaj prvih predloga optužnica.

Grenel je potom na Tviteru napisao da se raduje razgovoru s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Hotijem, uz objašnjenje da ga je Hašim Tači obavestio da ne dolazi u Vašington.

Specijalizovano tužilaštvo Kosova podiglo je juče optužnicu protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija i drugih osmnjičenih za niz zlocina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistva, prisilno nestajanje lica, progon i mučenje, kojom se terete za skoro 100 ubistava.

Hoti prisustvuje sastancima u Briselu

Hoti, koji je jutros objavio da je otkazao posetu Vašingtonu, nije otkazao i sastanke u Briselu, a njegova portparolka je poručila da će svi planirani sastanci biti održani.Hoti bi u Briselu trebalo da se sastane sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lejen, predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, komesarom za proširenje Oliverom Varheljem, predsednikom Odbora za spoljne poslove i potpredsednikom EPP, Dejvidom Mekalisterom, prenose prištinski mediji.

Prema ranijim najavama na tim sastancima trebalo bi da se razgovara o borbi protiv kovid-19, podršci EK za ekonomski oporavak i o liberalizaciji viza za građane Kosova.

Mustafa: Verujemo u SAD, ne bavimo se Tačijem i Hotijem

Lider Demokratskog saveza Kosova (DSK) Isa Mustafa izjavio je "da njegova partija čvrsto veruje u SAD, ali da, pre nego što se sretnu sa predsednikom Srbije Aleksandom Vučićem, moraju još jednom da se sastanu i razgovaraju, kako bi pronašli način i trajno rešenje za kosovsko pitanje".

Prema njegovim rečima, delegacija Prištine je imala najbolju volju, ali je prepolovljena dok je bila u avionu.

"Jadno je razmišljati i pisati da će Avdulah Hoti, kao premijer sada imati šansu da vodi delegaciju, jer tu nije Tači zbog Specijalnog suda. Mi se ne bavimo Tačijem i Hotijem, ali imamo posla kao država. U trenutnoj situaciji, pre nego što se sretnemo sa Vučićem, moramo se još jednom sastati, sesti zajedno i razgovarati, kako bismo pronašli način i trajno rešenje", napisao je Mustafa na Fejsbuku.

Izvor: Танјуг

KiMHotidijalog Beograda i PrištineVašington
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva