:

:

TV Most

Foto: facebook

clock

April 30, 2021   13:58

0

162

Hoti: Predao sam Kurtiju sva dokumenta o dijalogu sa Srbijom

Bivši premijer Avdulah Hoti rekao je da je vlada koju je vodio pripremila dokument pod nazivom "Položaj Kosova za dijalog sa Srbijom", koji je predstavljen Skupštini i o kojem je razgovarano sa predstavnicima civilnog društva, prenosi Ekonomija onlajn.

Hoti je na Fejsbuku napisao da je sadašnjem premijeru Aljbinu Kurtiju predao sva dokumenta prilikom predaje dužnosti.

"Sva dokumenta o dijalogu u prethodnoj vladi predati su aktuelnom premijeru prilikom predaje dužnosti. U toj fakcikli su se našli sledeći dokumenti: Položaj Republike Kosovo u dijalogu sa Srbijom - Detaljan izveštaj na 29 stranica o hronologiji svih dešavanja u vezi sa dijalogom, samiti, sastanci na visokom nivou u Briselu, sastanci koordinatora za dijalog, posete posrednika za dijalog u Prištini, komunikacija sa opozicijom, koordinacija sa Vašingtonom, sastanci sa ambasadorima Kvinte i ambasadorima EU u Prištini u vezi sa dijalogom, izvršenim pripremama", napisao je Hoti.

On je ukazao da su svi dokumenti usaglašeni u Briselu u nekoliko rundi dijaloga.

"Aktuelni premijer je primio sve informacije o svim zbivanjima u procesu dijaloga. Ostajem otvoren i spreman za bilo kakve informacije o ovom procesu kada je u pitanju vreme dok sam bio premijer", rekao je Hoti.

Hoti je naveo da je u dokumentaciji, između ostalog, navedeno da se o teritorijalnom integritetu Kosova ne pregovora, te da je iz dijaloga isključeno pitanje o teritorijalnoj razmeni.

"Unitarni karakter države Kosovo i druga pitanja koja osiguraju funkcionalnost Kosova u celini ne mogu biti deo dijaloga. Konačni sporazum treba da uključuje uzajamno priznanje, priznanje Kosova od strane pet zemalja EU koje još nisu priznale Kosovo, članstvo UN i druge međunarodne organizacije, i asfaltiranje puta procesu evroatlantskih integracija Kosovu", naveo je Hoti.

Izvor: Kosovo online/Ekonomia online

KiMHotiKurtidijalog Beograda i Prištine
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva