:

:

TV Most

Foto: RTS

clock

Avgust 25, 2020   13:23

0

110

Hoti u Dečanima, uveren da će biti pronađeno najbolje rešenje za put

Kosovski premijer Avdulah Hoti stigao je u Dečane, a najavljena je i poseta manastiru Visoki Dečani gde su obustavljeni radovi na putu Dečani-Plav jer planirana trasa prolasi kroz zaštićenu zonu.

Avdulah Hoti je izjavio da veruje da će biti pronađeno najbolje rešenje za put Dečani-Plav, na kome su radovi privremeno obustavljeni zato što delom prolazi kroz zaštićenu zonu manastira Visoki Dečani.

Monasi Visokih Dečana i Eprahija raško prizrenska protive se izgradnji magistralnog puta kroz zonu manastira zaštićenu zakonom.

Hoti je nakon posete predsedniku opštine Dečani Baškimu Ramosaju rekao da "imaju institucionalnu kulturu, i kao opština i kao vlada, da poštuju zakone koje donosi Skupština Kosova, odluke koje donose lokalne institucije, ali da su takođe tu da pronađu najbolje rešenje za zaštitu i promovisanje interesa građana".

"Da unapredimo životni standard građana Dečana, ali istovremeno da pokažemo potrebnu brigu za objekte kulturnog nasleđa na Kosovu i u svetu, kao što je manastir Dečani", rekao je Hoti.

Uveren je da će rasprava u narednim danima i nedeljama pronaći najbolje rešenje koje su dogovorile sve strane.

Gradonačelnik Dečana Baškim Ramosaj takođe je izrazio optimizam da će biti pronađeno bolje rešenje za pitanje gradnje puta.

"Naša je zajednička obaveza da izgradimo put, ali da rešimo spor u celini. Verujem da smo na pravom putu da rešimo sve probleme sa kojima se Dečani već duže vreme suočavaju", naveo je Ramosaj.

On i Hoti su potom otišli da se sastanu sa igumanom Savom Janjićem u manastiru Visoki Dečani.

Hoti je ranije zatražio obustavu radova na putu Dečani-Plav koji prolazi kroz područje manastira Visoku Dečani, zakonski proglašenog zaštićenom zonom. 

Radovi su zatim obustavljeni, a Ramosaj je od Hotija zahtevao da ponudi rešenje umesto obustave radova, koji se sprovode mimo zakona.

Izvor: RTS

KiMHotiDečani
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva