:

:

TV Most

clock

Jun 18, 2020   13:48

0

195

Hoti: U Vašington idemo za međusobno priznavanje, a ne da razgovaramo o teritorijama

Kosovski premijer Avdulah Hoti, rekao je da će sastanak sazvan 27. juna u Vašingtonu, između Kosova i Srbije, biti početak procesa međusobnog priznavanja. Prema njegovim rečima, stav Kosova je samo zahtev za međusobno priznavanje i neće se raspravljati o razmeni teritorija.

 

Prema Hotiju, kosovska delegacija za ovaj sastanak biće formirana u narednim danima, a dodao je da će on predstavljati Vladu Kosova.

"Na sastanku u Vašingtonu, započinjemo proces dijaloga za međusobno priznavanje. Na tom sastanku ću predstavljati Vladu Kosova na osnovu Ustava. Delegacija će biti formirana u narednim danima. U tom pogledu nema oklevanja. Ono što smo uradili tokom ovih dana, kao što ste videli, usaglašavali smo se unutar koalicije da izgradimo svoju poziciju, koju smo objavili u javnosti. Pružili smo ruku opoziciji, zamolili smo ih da nas saslušaju. Obavestili smo naše prijateljske zemlje. Moramo da izgradimo konsenzus uz učešće opozicije “, rekao je Hoti.

„Na ovaj sastanak idemo sa jasnim stavom države Kosovo, da započnemo dijalog o obostranom priznanju. Ovo nije dijalog za normalizaciju odnosa, to je derivat priznavanja. Mislim da je dosta zavera po tom pitanju, učestvujemo u dijalogu kao jednake strane. Postavljaju se hipoteze o razmeni teritorija. Radi uklanjanja ovih hipoteza imamo platformu za dijalog. Nemam mandat da razgovaram o  razmenama teritorija. Verujem da smo postavili okvir. Neću ići tamo da razgovaram o temama koje su u suprotnosti sa Ustavom, ali i sa našim stavovima ", izjavio je Hoti na konferenciji za štampu.

Sastanak 27. juna u Sjedinjenim Državama organizuje je specijalni izaslanik predsednika Donalda Tramp za dijalog  Kosova i Srbije, Ričard Grenel.

Izvor: Koha

Avdulah HotiVlada Kosovadijalog BG-PRVašingtonRičard Grenel
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva