:

:

TV Most

Foto: Ambasada SAD u Prištini

clock

Januar 15, 2022   13:20

0

27

Hovenijer: Niko da ne zaboravi niti negira dešavanja u Račku

Novi ambasador SAD u Prištini Džef Hovenijer izjavio je danas da niko ne sme da zaboravi niti negira ono što se dogodilo u Račku pre 23 godine, a to je, prema njegovoj oceni, "brutalno ubistvo bespomoćnih civila".

 

Hovenijer je, na obeležavanju 23 godine od sukoba snaga bezbednosti Srbije i pripadnika tzv. OVK, u kojoj je ubijeno 45 Albanaca, ocenio da negiranje tih incidenata i veličanje ratnih zločina obeščašćuje sećanje na mrtve, ponovo otvara rane preživelih i vraća region unazad.

„Mir i pravda dolaze iz jasnog priznanja zločina iz prošlosti", rekao je Hovenijer, objavljeno je na Tviteru američke ambasade u Prištini.

Prištinska Gazeta ekspres prenosi da je Hovenijer rekao da su, kao odgovor na te "zločine" SAD, u saradnji sa NATO saveznicima, intervenisale kako bi zaštitile "narod Kosova" i "ugrožene civile".

U selu Račak na KiM, u noći između 14. i 15. januara 1999. godine, počeo je sukob snaga bezbednosti Srbije sa pripadnicima tzv. Oslobodilačke vojske Kosova, u kojem je ubijeno 45 Albanaca.

Priština za taj sukob tvrdi da je bio "masakr" nad civilima.

Izvor: T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva