:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Septembar 20, 2023   22:24

0

265

Hovenijer: Priština da krene sa formiranjem ZSO, biće posledica ako to ne uradi

Američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer izjavio je da Priština treba da krene napred sa formiranjem Zajednice srpskih opština, kao i da će biti posledica ukoliko to ne bude učinjeno.

Dodao je da Srbija ima drugačiju viziju, ali da to ,,ne znači da Kosovo ne može da unapredi asocijaciju koja se bavi zabrinutošću srpske zajednice na Kosovu".

,,Smatramo da to treba da bude u potpunosti u skladu sa važećim Ustavom Kosova. Smatramo da to treba da bude u potpunosti u skladu sa odlukom Ustavnog suda. Ne verujemo da treba da postoje izvršne vlasti ili ovlašćenja", rekao je Hovenijer u intervjuu za Radio slobodna Evropa (RSE).

Hovenijer je naglasio da se nada da će premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti raditi sa predstavnicima Evropske unije na tom ,,strateškom cilju", te da će, ako to ne učini, biti posledica.

,,Veoma smo posvećeni tome da vidimo napredak Kosova, ali ne možemo biti zainteresovaniji od Vlade Kosova", kaže Hovenijer.

On je naglasio da je Priština ta koja je odbila kompromisni put u Briselu.

,,I kao što je visoki predstavnik Borelj rekao u svojoj izjavi za medije, on je izneo kompromisni put napred koji je Srbija na kraju prihvatila, a Kosovo nije. To nije srećna okolnost i nadamo se da će Vlada Kosova takođe naći način da radi sa posrednicima EU na pronalaženju zajedničkog puta napred", rekao je Hovenijer.

Američki diplomata je naveo da SAD očekuju da obe strane u potpunosti implementiraju sve svoje obaveze u okviru Ohridskog sporazuma i njegovog aneksa o implementaciji.

,,Međutim, nije tajna da već neko vreme govorimo da je jedna od tih obaveza korak ka formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom i sa tim naročito mora da se krene napred uz određenu dozu hitnosti. Tome se nadamo", poručio je Hovenijer.

Na pitanje o situaciji na severu pokrajine, ambasador SAD je rekao da je došlo ,,do neke deeskalacije", ali da su potezi prištinskih vlasti da se poboljša situacija nedovoljni.

,,Došlo je do neke deeskalacije, ali opet, ako mogu da citiram saopštenje EU, sa kojom se u potpunosti slažemo, ono vrlo jasno kaže da je bilo poteza, ali da su potezi preduzeti do sada nedovoljni i bezbednosna situacija na severu ostaje napeta. Mislim da je ovo tačan odraz sadašnje situacije", rekao je Hovenijer, dodavši da Priština nije preduzela sve mere koje su od nje prvobitno tražene.

Izvor: T a n j u g ; foto: T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva