:

:

TV Most

clock

Januar 20, 2019   19:45

0

319

Hrvatska, novogodišnje "čestitke" za Srbe

Antisrpski incidenti su odomaćena pojava u Hrvatskoj, ocenjuje Milorad Pupovac. Samo od početka godine, srpsku zajednicu uznemirila su tri incidenta.

 

Prvi je "čestitka" za Božić koju je uputio, sada već bivši član HDZ-a Ivan Đakić - fotografija ustaše koji drži odrubljenu glavu srpskog vojnika. Zatim, "Hrvatski tjednik" s naslovnom stranom na kojoj je Pupovac s krvavim nožem i glavom hrvatskog doktora Ivana Šretera. I optužbe gradonačelnika Vukovara na račun srpske manjine za velikosrpsku politiku.

Da je zvanični portal grada Vukovara mesto za video-snimak sa fudbalske utakmice, koji prati tvrdnja da srpska deca ne poštuju hrvatsku himnu, i dalje je stav gradonačelnika Vukovara.

Ivan Penava na brojne reakcije i najave zaštitnice dečjih prava da će ispitati slučaj, kaže da je to snimak iz emisije i da se na takvim događajima inače ne prikriva identitet dece.

"Ovde se ne radi o deci snimljenoj u školi, već na utakmici. Šta su radili tamo, ta deca? Gde su bili njihovi profesori i direktori? Zašto im nisu rekli šta je red, a šta nije red", kaže gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

Posle objavljivanja snimka, napadnut je srednjoškolac vukovarske škole "Nikola Tesla" koji nastavu sluša na srpskom.

Čitav slučaj mogao bi da završi na sudu. Protiv Penave, tužbu najavljuje Milorad Pupovac. Smatra da takva retorika, pre svega, decu izlaže opasnostima.

Predsednik Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac rekao je da iz tog razloga će se s jedne strane obratiti određenim međunarodnim institucijama da bi zaštitili rezultate mirne reintegracije.

"A s druge strane, moramo formirati pravni tim koji će ljudima koji protivno hrvatskom ustavu šire nacionalnu netoleranciju, koji narušavaju postignuća u pogledu mira, koji nastoje onemogućiti realizaciju manjinskih prava. To ćemo učiniti ne samo političkim sredstvima, nego i pravnim sredstvima", kaže Pupovac.

Gradonačelnik Vukovara s druge strane negira da tuča ima veze s objavljivanjem snimka, dodaje da nisu tenzije u tom gradu posledica njegove izjave "o puzajućoj srpskoj agresiji" već, kaže, posledica devedesetih.

"Ja upravo apelujem na to što se događa kada godinama ne reagujete, okrećete glavu, kad ne uče o domovinskom ratu, već da je to bio građanski rat, da smo svi krivi i srušili Vukovar, a onda uzimate kontekst neustajanja na himnu", naveo je Penava.

Ipak, srpska zajednica smatra da ne reaguju svi u Hrvatskoj isto.

"Hrvatska javnost i ozbiljan deo politike gleda na to sa spremnošću da to osudi i da se takve stvari ne događaju u Hrvatskoj", smatra Pupovac.

Iako je gradonačelnik Vukovara posle incidenta pozvan u Zagreb na razgovor i činilo se da se stvar smirila, analitičari ocenjuju da će premijer Plenković uskoro morati da bira - saradnja i podrška SDSS-a ili ostavka vukovarskog gradonačelnika. S druge strane - Pupovac kaže da postoji granica preko koje saradnja sa HDZ-om više neće biti moguća.

Izvor: RTS

Antisrpski incidentiPupovacHrvatska
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva