:

:

TV Most

Foto: youtube

clock

Novembar 03, 2019   15:20

0

261

Hrvatska priznala da je vojno slabija od Srbije

Dolazak raketnih sistema S-400 i Pancir S-1 na vojnu vežbu "Slovensko bratstvo 2019" u Srbiji uznemirio je hrvatsku javnost i medije, a najdalje u kritici otišao je Večernji list koji tvrdi da SAD pažljivo mere kakvo oružje treba Hrvatska da nabavi.

Pre nekoliko dana američka vladina agencija DSCA predložila je Kongresu SAD da Hrvatskoj odobri nabavku novih transportnih helikoptera UH-60M "Crni jastreb" (Black Hawk), uz obrazloženje da to neće izmeniti osnovnu vojnu ravnotežu u regionu, a list je zaključio da se ta ocena odnosi na Srbiju.

"S obzirom na to da Hrvatska nema problema s ''vojnom ravnotežom'' s Mađarskom, Rumunijom, Bugarskom i Slovenijom, kao članicama NATO-a, ili BiH, Crnom Gorom i Severnom Makedonijom, očito je da se to merenje vojne ravnoteže odnosi na merenje sa Srbijom", piše Davor Ivanković u kolumni lista i dodaje da država nema takvih problema kada se radi o drugim vrstama naoružanja.

Kako se navodi, sada je jasnije zašto je pre četiri godine zaustavljena priča o isporuci američkih višecijevnih raketnih lansera M 270 MLRS, što je dogovarao tadašnji ministar obrane Ante Kotromanović.

"Čim je spomenuto da će nekoliko lansera od njih 16 moći poneti i rakete dometa do 300 kilometara, javio se Aleksandar Vučić i poslao poruku ''ili će oni odustati od toga ili ćemo mi morati pronaći odgovor na to''. Ta poruka i vešta diplomatija Srbije očito su uspeli da blokiraju vojnu isporuku jačeg oružja Hrvatskoj", navodi Ivanković.

On dodaje da je nekoliko godina kasnije Hrvatska sa Izraelom već uspela da dogovori isporuku F-16 Baraka, ali da su u poslednji čas SAD to zaustavile.

"I bio je u pravu tada ministar obrane Damir Krstičević kada je, nažalost, preuranjeno govorio o tome da će s Baracima HRZ biti nadmoćniji u vazduhu od bilo kojeg borbenog aviona u u susedstvu. Ali u međuvremenu je Srbija iskoristila taj za nas čudni time out i dobila, kupila ili razvila oružja kojim može da parira najavljenim hrvatskim vojnim nabavkama, a koje se nisu ni dogodile", piše Ivanković.

Kako je ocenio, u poslednje tri godine se ravnoteža između Hrvatske i Srbije poljuljala, pa tako sada Srbija poseduje i dalekometne raketne projektile, razvila je i vlastitu "balističku raketu" dometa 300 kilometara, od ruskog i beloruskog partnera dobila je jednu i po operativnu eskadrilu MiG-ova 29, a sada i najmoderniji protivavionski sistem Pancir S1 za male i srednje visine.

"Nakon instaliranja ruskog Pancira S1, Hrvatska može da zaboravi na upotrebu i Kiowa i Black Hawkova i svega što imamo od avionske potpore", piše Ivanković i dodaje da je opšte poznato da Hrvatskoj nedostaje kompletan sistem odbrane vazdušnog prostora.

"I kako u svetlu tih činjenica shvatiti da nas naš ključni vojni partner, SAD, koči u nabavci operativnih vojnih sistema koji bi nam omogućili samostalnost u obrani vazdušnog prostora i teritorija? ", upitao se Ivanković.

Izvor: Танјуг

HrvatskaSADnaoružanje
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva