:

:

TV Most

clock

Jul 05, 2019   19:54

0

111

Hrvatska želi da uvede evro

Ministarstvo finansija Hrvatske i centralna banka te zemlje poslale su zvaničan zahtev predsedniku Evropske centralne banke Mariju Dragiju i potpredsedniku Evropske komisije zaduženom za evro Valdisu Dombrovskisu da se Hrvatska pridruži evrozoni i uvede evro kao zvaničnu valutu, piše portal Politiko.

U pismu, u koji je portal imao uvid, navodi se da Hrvatska planira da uđe u dvogodišnji period monitoringa - mehanizam ERM II na leto sledeće godine.

Tim mehanizmom Evropska centralna banka biće zadužena za monetarnu politiku zemlje i politiku kursa, sa ciljem da hrvatska kuna ima konstantnu vrednost u odnosu na evro.

Frankfurt i Brisel, u kojima su sedišta ECB i Evropske komisije, pomoći će Vladi Hrvatske da se pripremi za usvajanje zajedničke valute.

Pismo Hrvatske sadrži i drugih šest ciljeva koje bi trebalo ispuniti do leta 2020. godine, kako bi se zemlja spremila za uvođenje evra.

Ministri finansija iz 19 zemalja članica evrozone razmotriće aplikaciju Hrvatske u ponedeljak na redovnom mesečnom sastanku u Briselu, piše portal.

Oni će razmotriti i isti zahtev koji je Bugarske uputila prošle godine.

Izvor: FoNet

Hrvatskaevro
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva