:

:

TV Most

Foto: Radio Kosovska Mitrovica

clock

Januar 13, 2020   13:56

0

429

Humanitarna akademija “Podrži me”: Udruženje kuca srcem naše dece

Humanitarna akademija “Podrži me” treća zaredom, održana je danas u Zvečanu. U prisustvu prijatelja i saradnika, ali pre svega roditelja i dece sa smetnjama u razvoju, ovo udruženje još jednom je podsetilo na težinu borbe njegovih članova i važnost podrške celog društva.

Od osnivanja, najveća podrška udruženju je Odbor za pomoć Srbima na KiM iz Banjaluke, na čelu sa predsednikom Miloradom Arlovim. On je i danas prisustvovao akademiji.

“ Ovo udruženje, skrenulo je pažnju na sebe, na 144 problema (udruženje okuplja 144 dece)  i mi im moramo u tome pomoći. Budite sigurni, Republika Srpska i Odbor će pomoći” istakao je Arlov.

On je podsetio da je prošle godine, na drugoj humanitarnoj akademiji, obećao izgradnju  dnevnog centra za potrebe dece i roditelja, okupljenih u udruženju.

“On postoji. Zahvaljujući velikoj humanosti Republike Srpske i nekoliko pojedinaca i ljudi sa Kosova i Metohije. Posebno pozdravljam Radoša Petrovića, izvođača radova na Dnevnom centru, koji nam je pomogao sa 43 hiljade evra, neće da naplati rad. Hvala mu mnogo” istakao je Arlov i dodao da je srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik obećao 50 hiljada evra pomoći, za izgradnju ovog centra.

Arlov je rekao da su u akcijama koje je u protekloj godini Odbor za pomoć Srbima na KiM organizovao na području Republke Srpske, učestvovale 94 osnovne i srednje škole – 41 hiljada đaka, nastavnika, učitelja i profesora, mnogobrojne lokalne zajednice,  institucije, ustanove i Vlada RS.

“Nastavićemo dalje i verujem, do Preobraženja (19. avgusta)  bićemo u toj novoj zgradi. Svi moramo zajedno u tome da učestvujemo” dodao je Arlov.

Predsednica ovog udruženja Ivana Rakić zahvalila je narodu Republike Srpske i Miloradu Arlovu.

„Posebnu zahvalnost moram uputiti Republici Srpskoj , Odboru za pomoć Kosovu i Metohiji i predsedniku Miloradu Arlovu, koji je prepoznao našu muku i koji je najveća podrška od samog osnivanja udruženja “Podrži me“. Posebno mu hvala što je pre godinu dana, na ovom istom mestu obećao i ispunio realizaciju velikog projekta – izgradnju Dnevnog centra “9.januar – Podrži me“ u Kosovskoj Mitrovici,druge kuće za našu decu i naše porodice“ dodala je Rakić.

Ona je istakla da je u poslednje  tri godine urađeno mnogo toga,, ali da tuneće stati, jer kako je kazala „ovo udruženje kuca srcem, a srce su naša deca.“

„Mogu vam reći iz svog primera ali i iz primera svih roditelja da je veoma teško biti roditelj deteta sa poteškoćama u razvoju. To je borba koja nema kraja, neprestana briga šta će se desiti sutra. Uveravam vas da ću se lično, kao majka i predsednica ovog divnog udruženja, sa svim mojim članovima, boriti, zalagati i tražiti način da olakšamo život našoj deci. Ova akademija kao i dve predhodne, pokazale su koliko vredimo, želimo i možemo sa našom decom, rame uz rame sa svima, a svi vi , koliko možete u tome nam pomozite. Nadam se da ćemo sledeću godinu dočekati u našoj velikoj kući u Dnevnom centru “Podrži me – 9.januar“ u Kosovskoj Mitrovici“ završila  je Rakić

Na akademiji, prisutnima se obratio i Srđan Vulović, predsednik Privremenog organa Opštine Zubin Potok, koja  i sama daje podršku udruženju. Na području ove opštine, živi 27 dece sa smetnjama u razvoju. Pored novčane podrške, ova opština obezbedila je i prostor za otvaranje kancelarije udruženja “Podrži me” u Zubinom Potoku.

“Postoje trenuci u životu koji nas odrede na jednu ili drugu stranu. Svi ih imamo. Ja sam tako prošle godine imao jedan od takvih trenutaka u životu, koji me je uputio na pravu stranu.Prošle godine sam po prvi put bio u ovoj Sali, na priredbi koju su ova naša divna dečica priredila,  Bio sam tužan, razočaran slomljen, da bi na kraju odavde izašao kao srećan čovek. Srećan jer sam bio u prilici da vidim decu sa smetnjama u razvoju i koliko ta deca daju sebe, koliko se trude da budu kao mi, ostali” rekao je Vulović i napomenuo koliko ga je to iskustvo promenilo.

“Od tada sam bar malo bolji čovek. Krenuli smo, i ja tada nisam ni znao da u Zubinom Potoku imamo preko 20 dece sa smetnjama u razvoju. Opština Zubin Potok je smogla snage i prepoznala  važnost rada ovog udruženja i krenuli smo u jaku i lepu saradnju” rekao je Vulović.

Ministarka administracije lokalne samouprave u odlazećoj kosovskoj Vladi Adrijana Hodžić takođe je pomogla rad udruženja “Podrži me” . Ona je danas na Akademiji podvukla značaj projekta izgradnje Dnevnog centra.

“Radujem se i iščekujem da ovaj centar što pre zaživi, jer u tom slučaju, našoj deci i njihovim roditeljima, bez obzira na njihovu etničku pripadnost, biti moguće da bolje funkcionišu u našem društvu” rekla je Hodžić i napomenula da je od krucijalnog značaja saradnja udruženja sa institucijama, pre svega lokalnim samoupravama, a ta saradnja postoji od osnivanja udruženja.

Udruženje roditelja dece sa smetnjama u razvoju, uručilo je danas povelje i zahvalnice institucijama i pojedincima, koji su dali doprinos radu udruženja. Radio Kosovska Mitrovica jedna je od tih institucija.

Na akademiji, deca sa smetnjama u razvoju izvela su priredbu, a u programu su učestvovali i mališani iz predškolskih ustanova  “Danica Jaramaz” iz Kosovske Mitrovice i “Lane” iz Zvečana.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

KiMOdbor za pomoć Srbima na KiMArlovUdruženje roditelja
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva