:

:

TV Most

clock

Jul 22, 2022   20:32

0

127

I dalje manje gasa teče "Severnim tokom 1", najveći nemački uvoznik gomila gubitke

Rusija je odlučila naftu neće prodavati zemljama koje ograniče cenu. Nastavljena je i polemika u vezi sa turbinom za gasovod "Severni tok". Nemački kancelar Olaf Šolc kaže da je poskupljenje gasa neizbežno. Iz Vlade Srbije poručuju da se radi na obezbeđivanju svih energenta kao da je najteža zima pred nama. Resorna ministarka obećava da neće biti restrikcija struje.

Evropska unija i dalje tvrdi da turbina za "Severni tok 1", koja je remontovana u Kanadi nije razlog za smanjenjene isporuka gasa. Moskva to dematuje.

"Govorite o nekim izvorima, koji tvrde da nije jasno gde bi turbina za gasovod 'Severni tok 1', trebalo da bude poslata. Pa, to je čista besmislica jer kompanija koja održavala tu opremu, Simens, savršeno dobro zna gde je turbina postavljena. Prema tome, to je apsurdan izveštaj", ističe portparol Kremlja Dmitrij Pekov.

Građani u nemačkom gradu Lubminu, u koji stiže ruski gas "Severnim tokom" ispod Baltika su odahnuli jer gasovod ponovo radi. Istovremeno su i sumnjičavi šta će biti dalje sa isporukama.

Zbog smanjenih isporuka iz Rusije, najveći nemački uvoznik Uniper gomila gubitke jer mora da kupuje skupi gas na berzi. Nemački kancelar obećava pomoć kompaniji ističući da je poskupljenje gasa neizbežno.

"Od oktobra, a možda i septembra, u zavisnosti od toga koliko novog gasa treba da se nabavi, može doći do poskupljnja. To je povećanje od 200 do 300 evra godišnje za četvoročlanu porodicu", kaže Olaf Šolc.

Srbija radi na obezbeđivanju svih energenta i sprema se kao da je najteža zima pred nama, poručuju iz Vlade.

Resorna ministarka Zorana Mihajlović naglašava da je mnogo težim trenucima, kao što je bio decembarski kolaps elektroenergetskog sistema nije bilo restrikcija. Obećava da ih neće biti ni ove godine.

"Omogućili smo EPS-u da uvozi i ugalj i struju. Obezbedili smo se međunarodnim ugovorima i ne očekujemo kolapse kakav je bio prošle godine", navodi Mihajlovićeva.

Spremni su, kažu, i krizni planovi prvog, drugog i trećeg nivoa, a sva energetska preduzeća znaju šta treba da rade ako nekog energenta nema.

Izvor: RTS

Severni tokEvropagas
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva