:

:

TV Most

Foto: Rojters

clock

Septembar 06, 2019   18:30

0

209

I Dom lordova usvojio zakon kojim se blokira Bregzit bez dogovora

Gornji dom britanskog parlamenta usvojio je zakon koji premijera Borisa Džonsona primorava da od Brisela zatraži produženje roka za izlazak Velike Britanije iz Evropske unije do 1. januara.

Gornji dom britanskog parlamenta usvojio je zakon kojim se blokira Bregzit bez dogovora 31. oktobra, javlja Rojters.

Očekuje se da zakon, koji je prethodno u utorak usvojio Donji dom parlamenta, kraljica Elizabeta Druga potpiše u ponedeljak.

Džonson je taj zakon nazvao "zakonom predaje" i rekao da je ugrozio njegove pregovore sa EU tako što je otklonio pretnju od izlaska Britanije iz tog bloka bez dogovora.

Britanski premijer je juče poručio da bi pre bio "mrtav u jarku" nego što bi odložio Bregzit.

Džonson je izbacio 21 poslanika iz svoje vladajuće Konzervativne partije zato što su se pridružili opozicionim strankama prilikom usvajanja zakona u Donjem domu parlamenta.

Premijer je rekao da u Britaniji sada moraju da se održe opšti izbori, kako bi glasači odlučili ko će pregovarati sa Briselom.

Opozicione partije su odbile mogućnost raspisivanja izbora, za šta je potrebna podrška dve trećine poslanika u Donjem domu, navodeći da ne žele da dozvole Džonsonu da diktira vreme održavanja takvog glasanja.

Laburisti su najpre rekli da će podržati raspisivanje izbora kada se usvoji zakon koji sprečava Bregzit bez dogovora, ali sada žele da osiguraju odlaganje Bregzita pre održavanja izbora.

Izvor: RTS, Rojters

EUBregzitDom lordova
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva