:

:

TV Most

clock

Mart 18, 2019   23:04

0

205

I EBU zabrinut zbog upada u RTS

Evropska radiodifuzna unija zabrinuta je što su demonstranati provalili u sedište Radio-televizije Srbije, koja je njen član, i tražili da im se dozvoli da se uključe uživo u program. Prethodno su upad osudile Međunarodna federacija novinara i Evropska federacija novinara.

Snažno se protivimo nasilnom zastrašivanju medijskih organizacija, saopštila je Evropska radiodifuzna unija (EBU) na svom sajtu.

"Pozivamo sve strane u Srbiji da se uključe u konstruktivni i inkluzivni dijalog, koji podržava nezavisnost i pluralizam javnog medijskog servisa", navodi EBU.

Upad demonstranata i dela opozicije u zgradu Javnog medijskog servisa Srbije tokom protesta prethodno su osudile Međunarodna federacija novinara i Evropska federacija novinara (IFJ i EFJ), koje zahtevaju od svih strana da poštuju RTS-ovu nezavisnost uređivanja.

U saopštenju objavljenom na sajtu Međunarodne federacije novinara navodi se da je "grupa od oko 100 antivladinih demonstranata upala u zgradu RTS-a u subotu zahtevajući uživo uključenje u program".

Podsećaju da su demonstranti, koji su želeli da se njihovi stavovi protiv predsednika Aleksandra Vučića čuju u živom programu, potisnuti iz zgrade RTS-a nakon intervencije policije. 

"Bio je to prvi put posle 20 godina da su demonstranti napali sedište srpskog Javnog servisa. Prema navodima Udruženja novinara Srbije (UNS), demonstranti su napali i pretili novinarima. Međutim, i uz sve napetosti, niko nije povređen u incidentu", navodi se u saopštenju.

"Demonstranti su od mene tražili da se emituje poseban program kako bi mogli da izraze svoje zahteve i pitali su me da pozovem svoje nadređene. Nazvao sam ih i rekli su mi istu stvar koju sam ja već objasnio demonstrantima: to nije moguće. Zatražili smo im da dobrovoljno napuste zgradu, ali su oni odbili. Policija je morala da ih potisne napolje. Neki od njih pružali su otpor pa je policija morala da koristi silu. Nije bilo teških batina", rekao je za IFJ Zoran Stanojević, član UNS-a i urednik na RTS-u koji je bio tu za vreme upada.

Dodao je da novinari nisu mogli da rade dok je zgrada bila pod opsadom, a urednici i novinari zaključani u redakcijama.

"Bilo je štete, slomljenih vrata i prozora, ali je bilo jasno da uništavanje zgrade nije bio cilj demonstranata, niko od zaposlenih nije povređen. Nakon što su otišli, nastavili smo da radimo", istakao je Stanojević.

Generalni sekretar IFJ-a Entoni Belendžer ističe da je upad u prostorije bilo kog medija nedopustiv u demokratskim društvima.

"Pozivamo sve strane, uključujući i državu, da zaštiti uređivačku nezavisnost RTS-a. Srpsko društvu zaslužuje nezavisan Javni servis", ističe se u saopštenju.

Izvor: RTS

EBUupad u zgradu RTS-a
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva