:

:

TV Most

Foto: Jutarnji/Vijesti

clock

Jun 09, 2020   17:38

0

201

I Hrvatska ima slučaj “Flojd”, majka traga za istinom

Hrvatska ima svoj slučaj “Džordža Flojda” o kojem se malo zna, a majka stradalog tada 44-godišnjeg Jerka Bobana, Marija LJubić, penzionerka iz Splita već dve godine pokušava da pred institucijama dokaže da je njen sin ubijen u policijskoj intervenciji.

I dok se širom Amerike i nekim držvama Evrope održavaju protesti zbog smrti Afroamerikanca, kojeg je beli policajac usmrtio kolenom, u Splitu, pak, zbog slične situacije stradao je Marijin sin jedinac.

Prema pisanju splitske Slobodne Dalmacije, nakon Jerkove smrti istragu je sprovodio ŽDO Split, ali je zaključeno da nema osnovane sumnje da je u pitanju ubistvo, već da postoje osnove sumnje da je policajac Marin Čagalj iz nehata prouzrokovao njegovu smrt, odnosno da se on ugušio zbog postupanja policajca.

Zato je istragu preuzeo ODO Split.

Isragu, koju je sprovelo ŽDO Split pokazala je da su tog 2. juna 2018. policajci Jako Odrljin i Fabijan Ružić postupali prema Bobanu zbog zlouporabe droge: kad je pao na pod dok je bežao, primenili su "ključ na lakat" kako bi ga vezali lisicama. Ali, kako se on opirao, u pomoć su im došle kolege Marin Čagalj i Ante Juričić.

Prvi je kolenima pritiskao donji deo Bobanovih leđa dok ga je drugi držao za noge, a kad je Boban počeo da zapomaže da se guši, policajac Čagalj nije odmah prestao kolenom da pritiska njegova leđa smatrajući da to ne ugrožava Bobanov život.

Boban je, međutim, ubrzo umro.

Splitska policija tada je saopštila detalje intervencije u kojem se navodi da je u pitanju bila potera za kombijem koji je bio sumnjiv, da su pronađeni smotuljci s heroinom i drugi detalji.

Boban je u jednoj slepoj ulici istrčao iz kombija, ali su ga policajci uhvatili.

U policiji su tvrdili da je Boban svezan polegnut na pod, kada je počeo da zapomaže da ne može da diše I da mu nedostaje vazduh, a potom je izdahnuo.

Prvi obukcijski nalaz je pokazao da je uzrok smrti “mešano trovanje” jer je Boban konzumirao kokain, a bio je i povremeni zavisnik od opijata.

Sumnjajući u taj nalaz, Bobanova majka je zatražila drugi obdukcijski nalaz, koja je označila mesta na leđima gde je držan pod pritiskom dok nije izdahnuo.

Prvo što je policija napravila u pokušaju zataškavanja je da su zameniku državnog tužioca rekli da je Jerku pozlilo, nisu govorili o primeni sile, ispričala je Bobanova majka.

A da je Jerko umro od pritiska na grudni koš u kombinaciji s trovanjem koakinom, potvrdila je i sudska medicina u Zagrebu.

Bobanova majka kaže da neće odustati od traženja pravde, jedino što u tome može da je spreči je, kaže, smrt.

Izvor: Танјуг

HrvatskaJerko Bobanubistvo Flojda
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva