:

:

TV Most

Foto: Novosti online

clock

Mart 05, 2020   21:19

0

212

I večeras litije širom Crne Gore

U više crnogorskih gradova održavaju se litije u znak protesta protiv usvojenog Zakona o slobodi veroispovesti.

Litija u Podgorici krenula je 19 časova od Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja. Litiji je prethodila služba sa malim povečerjem, saopšteno je iz Mitropolije crnogorsko-primorske.

U Sabornom Hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću i večeras je služen molebni kanon Presvetoj Bogorodici, nakon koga se više desetina ljudi, predvođenih protojerejem-stavroforom Draganom Krušićem i sveštenstvom nikšićkim, uputilo u molitvenom hodu ulicama ovog grada. Na Trgu Slobode, nakon saborne molitve Oče naš, okupljenom narodu obratio se otac Dragan Krušić. 

Litiju u Pljevljima predvodila su dva arhijereja, a episkop budimljansko - nikšićki Joanikije prethodno je služio moleban u Crkvi Sv. Petke.

Moleban u Sabornom hramu Svetog Jovana Vladimira u Baru počeo je u 18 časova, a nakon toga litiju gradskim ulicama predvodio je protojerej Nikola Pejović.

Moleban u crkvi Svete Trojice u Budvi služen je u 18 časova, a potom je krenula i litija do Crkve Svete Petke.

U Bijelom Polju u crkvi Svetih Apostola Petra i Pavla služen je moleban nakon kojeg su vernici krenuli u svenarodnu litiju gradskim ulicama.

Lituju je predvodio protojerej-stavrofor Darko Pejić. Protojerej Milan Stanišić podsetio je da litije traju već treći mesec.

Litija u Beranama održana je od hrama Svetog Simeona Mirotočivog do manastira Đurđevi Stupovi, katedralnog manastira Eparhije budimljansko-nikšićke, gde je služen moleban.

Prisutnim Berancima sabrat manastira Đurđevi Stupovi jeromonah Pajsije kazao je da su litije simbol večnoga života i puta ka Carstvu nebeskom.

"Ta slobodna volja je pečat koja svjedoči njenu blagodatnu moć", istakao je na kraju otac Pajsije.

Izvor: RTS, RTCG

litijeCrna GoraZakon o slobodi veroispovesti
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva