:

:

TV Most

clock

Januar 30, 2020   19:08

0

147

I večeras litije u nekoliko gradova u u Crnoj Gori

U više crnogorskih gradova i danas su organizovane šetnje kojima građani iskazuju nezadovoljstvo zbog usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti.

U centar Berana i kod zgrade policije kolone onih koji su krenuli iz raznih mesnih centara pridružile su se i sastale tako da je ulica Dušana Radovića, koja vodi prema manastiru, bila puna čitavom širinom i dužinom.Građani su uzvikivali "ne damo svetinje" i nosili ikone i transparente.

Litija i moleban su protekli u najboljem redu. Prisustvo policije na ulicama nije bilo veće nego obično, i ako su u Berane pre tri dana pristigli pripadnici Posebne policijske jedinice iz Podgorice, prenose Vijesti.

Građani Tivta  u litiji koju je predvodio iguman Benedikt prošetalo je od manastira Svetog Arhangela Mihaila na Prevlaci do crkve Svetog Save u Tivtu. Vernici su u litiji prošli oko pet kilometara, a njihovo kretanje Jadranskom magistralom kroz Tivat obezbeđivala je policija.

Okupljeni ispred tivatske parohijske crkve ne nose nikave politička ili nacionalna obeležja već samo crkvene zastave i transpranrte vezane za protest protiv Zakona o veroispovesti.

Nezadovoljstvo zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti iskazali su građani Žabljaka i Plužina. Nekoliko stotina Pivljana prošlo je ulicama Plužina noseći svijeće i ikone.  Litija je održana i u Mojkovcu, prenose Vijesti.

U Bijelom Polju narod se, po ustaljenom običaju, okupio kod crkva Svetih apostola Petra i Pavla, odakle kreće litija prema crkvi Svetog Nikole u naselju Nikoljac. Pojedini  portali javljaju da istovremeno sa okupljanjem vjenika gradom kruže blindirana policijska vozila, prenosi Mitropolija crnogorsko-primorska.

Izvor: RTS

Crna GoralitijeZakon o slobodi veroispovesti
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva