:

:

TV Most

clock

Maj 12, 2015   14:08

0

117

I nakon neuspeha, Srbi s KiM za nastavak dijaloga

Jedan od dvojice srpskih ministara u kosovskoj vladi Ljubomir Marić izjavio je danas da je neprilagođenost zakonskih okvira na Kosovu rezultiralo neuspehom poslednje runde briselskih razgovora o pitanju energetike.

Kao i sa svim ostalim sporazumima dolazi do toga da je neophodno izmeniti određene zakonske okvire, rekao je ministar Marić komentarišući neuspeh briselskih razgovora o energetici između delagcija Beograda i Prištine.

Ono što je bilo neophodno da Priština uradi je da uredi određeni zakonski okvir kako bi došlo do liberalizacije tržišta, rekao je Marić dodajući da kompanija koja treba da bude osnovana za električnu energiju bez distribucije nema smisla.

To je ono što smo mi od početka govorili kao predstavnici Srpske liste, kao predstavnici Srba sa severa Kosova, naime vrlo je značajno da kompanija koja se bude bavila distribucijom električne energije na severu Kosova ima u svom resoru i nadležnosti distribuciju, kazao je Marić.

On je rekao da malo ko zna da Srbi na severu Kosova već 15 godina imaju problema sa snabdevanjem vodom i da je to posebno izraženo tokom letnjih meseci.

“Što se tiče struje, takođe, imamo problema i jednostavno takav hidropotencijal kao što su Gazivode, koji može da reši pitanje snabdevanja električnom energijom i snabdevanje pijaćom vodom mora da bude iskorišćen maksimalno,”- rekao je Marić.

Marić je naglasio da sa hidropotencijalom Gazivode moraju da upravljaju oni gde se taj hidropotencijal nalazi jer u suprotnom, kako je kazao, nikada neće biti upravljanje u potpunosti u skladu sa potrebama građana.

Zamenik kosovskog premijera Branimir Stojanović izjavio je da je jučerašnja runda briselskog dijaloga o energetici koja nije rezultirala sporazumom samo još jedna od teških epizoda i da razgovor treba nastaviti.

“Ovo je samo još jedna epizoda teških razgovora koji će se nastaviti. Važno je da razgovora bude što češće i što više a posle mnogo teških rundi dođe se i do nekog dogovora,” istakao je Stojanović.

On je naglasio da je vrlo važno da se inteziviraju razgovori jer su nam potrebni dogovori oko mnogih stvari naročito oko Zajednice srpskih opština.

Izvor: Radio Kontakt plus

Kosovo i Metohija

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva