:

:

TV Most

Foto: Rojters

clock

Novembar 12, 2022   8:19

0

134

IAEA izvršila inspekciju nuklearnih objekata u Harkovu

Stručnjaci Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) ove nedelje su izvršili inspekciju u dva nuklearna objekta u Harkovu, navodi se u izveštaju agencije.

Stručnjaci IAEA su od 8. do 10. novembra posetili nacionalni naučni centar - Harkovski institut za fiziku i tehiku, kao i objekat za odlaganje radioaktivnog otpada iz Harkovskog međuregionalnog specijalnog kombinata "Radon", preneo je Sputnjik.

Misija je procenila da u objektima nema bilo kakvih naznaka oslobađanja radioaktivnog materijala ili preusmeravanja deklarisanog nuklearnog materijala.

Kako se navodi, Harkovski institut za fiziku i tehniku je ozbiljno oštećen tokom vojnog sukoba u zemlji: oštećene su skoro sve zgrade postrojenja, te mnoge od njih, verovatno, nije moguće popraviti.

Sa druge strane, objekat "Radon" nije oštećen tokom vojnih dejstava, ali stručnjaci IAEA navode da su tokom inspekcije više puta u daljini čuli zvuke artiljerijskog granatiranja.

U martu je ruski general-pukovnik Mihail Mizincev, tadašnji načelnik Nacionalnog centra za upravljanje odbranom, izjavio da su militanti bataljona ukrajinske teritorijalne odbrane digli u vazduh jednu od zgrada Harkovskog instituta kako bi prikrili tragove istraživačkog rada u nuklearnoj sferi.

Naučnici Harkovskog instituta za fiziku i tehnologiju svojevremeno su učestvovali u nuklearnom programu SSSR-a.

Izvor: T a n j u g

IAEAnuklearkaHarkov
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva