:

:

TV Most

clock

Septembar 26, 2022   20:29

0

159

IAEA upozorava na opasnost u Zaporožju; Srbija prati nivo radijacije

Ratna dejstva oko ukrajinske nuklearke Zaporožje, pokrenula su pitanje nuklearne bezbednosti sveta. To je i glavna tema Generalne skupštine Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u Beču. Upozoravaju da oko zaporoške nuklearke treba hitno napraviti zaštitnu zonu.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) upozorava da je nuklearka Zaporožje veliki izazov i opasnost za svet, kao i da rat u u Ukrajini mora da stane. Preduzimaju i konkretne korake kako bi se obezbedila nuklearna sigurnost.

Generalni direktor IAEA Rafael Mariano Grosi ističe da je zaštitna zona oko Zaporožja jedino rešenje.

"Mora se učiniti sve da se spreči nuklearni akcident, koji bi samo povećao patnju građana. Ako se tamo nešto desi, bićemo sami krivi zbog nedelovanja, jer imamo plan na stolu", poručuje Grosi.

Ističe da je prošle nedelje započeo konsultacije sa predstavnicima Ukrajine i Rusije o uspostavljanju zaštitne zone oko nuklearke u Zaporožju, kao i da će uspostavljanje zone omogućiti stabilizaciju situacije.

"Radijacija se meri svakodnevno u Srbiji" 

Direktorat za nuklearnu sigurnosti Srbije radi u sladu za zahtevima IAEA. Radijacija se meri svakodnevno i spremni su u slučaju da dođe do nuklearne havarije.

"Evropske merne stanice pokazuju bilo šta da se desi i istog sekunda ćemo reagovati. U slučaju da dođe do nekog akcidenta, samo slušajte naše izvore", navodi direktor Direktorata za radijaciju, nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije Slađan Velinov.

Otvorena izložba Nikola Tesla

Naša zemlja se na Generalnoj skupštini IAEA, predstavila i izložbom "Nikola Tesla – ključni doprinos energetici".

"Srbija je u prošlosti dala veliki doprinos civilizaciji. Mladi zaboravljaju šta stoji iza imena Tesla, pa treba stalno ukazivati na njegova naučna dostignuća", navodi generalni direktor IAEA Grosi.

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković navodi da svi Teslini patenti upućuju na uštedu energije. "Time se vidi da je bio veliki viziona. Kao da je znao da je vreme bogatstva i obilja u energetskom smislu, tema o kojoj treba da razmišlja čitav svet", kaže Gojkovićeva.

Bečku konferenciju prati i 80 dodatnih programa, među koju kojima za jednu vlada veliko interesovanje – forum o borbi sa bolešću kancera pod nazivom "Zraci nade".

Izvor: RTS

IAEAradijacijaZaporožjeSrbija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva