:

:

TV Most

clock

Novembar 24, 2023   8:12

0

78

IDF: Odgovorićemo svakome ko pokuša da naruši primirje;Hamas: Poštovaćemo primirje dok to bude činio Izrael

Četvorodnevno primirje između Izraela i Hamasa, kojem je posredovao Katar, stupilo je na snagu jutros u 7 časova po lokalnom vremenu.

U satima koji su prethodili privremenom prekidu vatre aktivirale su se sirene za opasnost od raketnih napada u izraelskim gradovima koji se graniče sa Gazom, a izraelska vojska izvestila je o intenzivnim akcijama u ovoj palestinskoj enklavi, u nastojanju da unapredi svoju operaciju protiv Hamasa što je više moguće, u poslednjim satima pre pauze u sukobima, prenosi Tajms of Izrael.

Prema najavama katarskih posrednika, u 16 časova po lokalnim vremenu biće oslobođeno 13 talaca koje militanti drže u Gazi, a zatim i za sada neodređeni broj palestinskih zatvorenika iz izraelskih zatvora.

Tokom naredna četiri dana, najmanje 50 žena i dece će biti oslobođeno, a procenjuje se da će 190 ostati u rukama Hamasa.

U istom periodu, očekuje se da će 150 palestinskih zatvorenika, uglavnom žena i maloletnika, od kojih su neki osuđeni za pokušaj ubistva, biti oslobođeno.

Sporazumom se podstiče dodatno oslobađanje talaca, a Izrael je pristao na dodatni dan primirja za svakih deset dodatnih talaca koje Hamas oslobodi.

Njime je takođe predviđena isporuka goriva i humanitarne pomoći u Gazu tokom prekida vatre, prvog otkako je Hamas izazvao rat pre skoro sedam nedelja napadom na izraelsku teritoriju 7. oktobra, kada je ubijeno oko 1.200 ljudi, većinom civila, i oteto 240 talaca.

Hamas, koji Izrael, SAD i druge zapadne sile smatraju za terorističku organizaciju, saopštio je da će primirije dati Palestincima vremena da se oporave nakon intenzivnog izraelskog vazdušnog i kopnenog napada u kojima je prema vlastima u Gazi  ubijeno više od 14.500 ljudi.

Izrael upozorava Palestince da se ne vraćaju na sever Gaze u toku primirja

Izraelska vojska je jutros, samo nekoliko trenutaka pre zvaničnog početka privremenog prekida vatre, na društvenim mrežama objavila video snimak u kojem upozorava stanovništvo u Pojasu Gaze da se ne vraća na sever enklave jer "rat još nije završen", prenosi RTS.

"Humanitarna pauza je privremena", saopštio je portparol vojske na arapskom jeziku. On je dodao da je severni deo Pojasa Gaze "opasna ratna zona"  i da je "zabranjeno kretanje na sever".

"Zbog vaše bezbednosti, morate ostati u humanitarnoj zoni na jugu“, navodi se u video objavi.

Istovremeno izraelska vojska je bacala letke iznad Gaze sa upozorenjem stanovnicima da se ne vraćaju u svoje domove na severu enklave.

Palestinski zvaničnici pozivaju raseljene građane Gaze da se vrate svojim kućama kada primirje počne.

Kamioni s humanitarnom pomoći počeli da ulaze u Gazu

Kamioni sa humanitarnom pomoći počeli su danas da ulaze u Pojas Gaze iz Egipta, oko sat vremena nakon što je počelo primirje između Izraela i boraca palestinske militantne grupe Hamas, pokazuju snimci Rojtersa.

Dva kamiona egipatskih humanitarnih organizacija imala su transparente na kojima je pisalo: "Zajedno za čovečanstvo" i "Za našu braću u Gazi", navodi britanska agencija.

Egipat je danas saopštio da će se tokom četiri dana primirja između Hamasa i Izraela u Pojasu Gaze, u tu palestinsku enklavu svaki dan isporučivati 130.000 litara dizela i četiri cisterne sa gasom.

Egipatske vlasti su takođe saopštile da će u Pojas Gaze svakodnevno ulaziti i 200 kamiona humanitarne pomoći.

14:25- IDF: Odgovorićemo svakome ko pokuša da nam nanese štetu tokom primirja

Viši oficir u Južnoj komandi Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) izjavio je  da će izraelska vojska odgovoriti na svaki pokušaj da im se nanese šteta tokom primirja, dok vojska provodi vreme pripremajući se za nastavak borbi.

,,Svako ko bude predstavljao pretnju našim snagama biće pogođen. Bezbednost naših snaga je prioritet, tako smo se ponašali i tako ćemo se ponašati i dalje", rekao je neimenovani oficir, preneo je "Tajms of Izrael".

On je istakao da su kopnena ofanziva i operativna postignuća izvršili pritisak na Hamas i njegovo rukovodstvo i poslužili kao neophodno oruđe za stvaranje uslova za sprovođenje plana za vraćanje nekih od talaca.

,,Većinu vremena ćemo iskoristiti za spremnost i planiranje zadataka koji se od nas očekuju odmah po okončanju primirja. Spremamo se da nastavimo sa napadima svom snagom odmah po okončanju primirja", dodao je neimenovani oficir.

IDF je obećao da će sprečiti Palestince da se vrate na sever Gaze i već je sprečio neke koji su to pokušali.

Komandant Južne komande IDF, general-major Jaron Finkelman, boravio je juče u severnom delu Pojasa Gaze sa trupama kako bi procenio raspored snaga na linijama prekida vatre i odobrio operativne planove.

Hamas: Poštovaćemo sporazum o primirju sve dok to bude činio Izrael

Šef političkog biroa Hamasa Ismail Hanije izjavio je danas da će ta palestinska militantna grupa poštovati postignuti sporazum o primirju sve dok to bude činio i Izrael.

,,Potvrđujemo našu privrženost sprovođenju sporazuma i osiguravanju njegovog uspeha sve dok ga se neprijatelj pridržava", rekao je Hanije u video-poruci na Telegramu, prenosi RIA.

Prekid vatre u Pojasu Gaze stupio je na snagu jutros u sedam časova i trajaće četiri dana.

Izvor: T a n j u g, RTS; Foto: EPA-EFE

HamasIzraelGaza
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva