:

:

TV Most

Foto: AP

clock

Decembar 15, 2023   20:55

0

73

IDF: Oglasile se sirene u Jerusalimu

Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se u Jerusalimu danas oko 17.00 po lokalnom vremenu, a državni odbrambeni sistem Gvozdena kupola presreo je rakete iznad grada, saopštile su Izraelske odbrambene snage (IDF).

"Posle 70 dana neprekidne raketne paljbe širom zemlje, kako se Šabat približava, u Jerusalimu se oglašavaju sirene", navodi se u saopštenju IDF.

Bio je to prvi raketni napad na grad u poslednjih nekoliko nedelja, preneo je Bi-Bi-Si.

Ranije danas, savetnik za nacionalnu bezbednost predsedniika SAD Džejk Saliven razgovarao je u Jerusalimu sa izraelskim zvaničnicima o nestabilnoj situaciji duž libansko-izraelske granice, ističući da Vašington neće tolerisati pretnje libanske militantne grupe Hezbolah na severu Izraela, ali i da se one mogu rešiti diplomatskim putem.

Sa Salivenom se danas stastao i predsednik Palestinske samouprave Mahmud Abas u Ramali. 

Tom prilikom Abas je istakao da je neophodan hitan prekid izraelske agresije nad Palestincima, naročito u Pojasu Gaze, javila je palestinska novinska agencija WAFA.

Vojnici IDF-a suspendovani nakon skrnavljenja džamije u Dženinu

Vojnici Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) u Dženinu, koji su puštali molitvu Šema Israel preko zvučnika jedne džamije u Dženinu, suspendovani su sa dužnosti zbog "kršenja verskih svetinja", saopštila je izraelska vojska. 

„Vojnici su odmah uklonjeni iz operativnih aktivnosti, nakon što smo dobili snimke i nakon prve inspekcije incidenta od strane komandira. Ponašanje vojnika na snimcima je nedopustivo i u  potpunoj suprotnosti sa vrednostima IDF-a“, navodi se u saopštenju vojske koje je preneo Džeruzalem post.

Na video snimku koji se pojavio na društvenim mrežama izraelski vojnici pevaju pesme u čast praznika Hanuka i reciituju jevrejske molitve u džamiji.

Palestinsko Ministarstvo spoljnih poslova osudilo je „ruganje“ verskom svetilištu.

Međutim, sajt Hakol Hajehudi (Jevrejski glas) tvrdi da je džamija Velikog Dženinskog izbegličkog kampa, teroristička baza i da ustvari služi kao jedno od glavnih uporišta „Dženin bataljona“.

Desničarski mediji bili su uznemireni nakon odluke IDF-a da suspenduje rezerviste. 

Hakol Hajehudi je objavio da su izraelski vojnici u džamiji pronašli veliku količinu čaura koje su teroristi Hamasa ispalili iz džamije na snage IDF-a u prethodnoj operaciji, kao i eksplozivnu napravu. 

Pored toga, u džamiji je, kako navodi taj sajt, aktiviran alarm a zatim je pucano na vojnike.

Hakol Hajehudi je napisao, pozivajući se na izveštaje vojnih zvaničnika, da se džamija koristi kao teroristička baza za "sve namene".

Tokom rata, na istim zvučnicima u džamiji puštani su huškački govori Abu Obeide, portparola vojnog krila Hamasa, navodi Hakol Hajehudi.

IDF trupe su greškom otvorile vatru i ubile tri taoca tokom bitaka u Gazi

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su jutros tokom bitaka na severu Gaze greškom usmrtile tri izraelska taoca, Jotama Haima, Samara Talalku i Alona Šamriza.

Portparol IDF-a Danijel Hagari naveo je da su izraelske trupe mestu Šejaja pogrešno identifikovale tri izraelska taoca kao pretnju, otvorile vatru na njih i usmrtile ih, preneo je Tajms of Izrael.

 Foto: Tajms of Izrael

Hagari kaže da IDF snosi odgovornost za "tragični incident".

"Ovo je oblast u kojoj su vojnici naišli na mnoge teroriste, uključujući bombaše samoubice", dodaje on.

Portparol IDF-a naveo je kako vojska veruje da su "to troje pobegli iz zarobljeništva Hamasa ili da su ih pustili teroristi koji su ih držali zarobljene".

Izvor: T a n j u g

IzraelJerusalimtaociIDFHamas
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva