:

:

TV Most

clock

Decembar 09, 2023   15:55

0

58

IDF poziva civile da "hitno" napuste područje Kan Junisa

Izraelska vojska (IDF) uputila je danas palestinskim civilima "hitan apel" da, zbog žestokih borbi koje se vode u i oko grada Kan Junisa, na jugu Pojasa Gaze, napuste veći deo tog područja, javlja CNN.

Stanovnicima četvrti Al-Katiba, Al Mahata i onima centru Kan Junisa, portparol IDF za arapske medije Avihaj Adrai uputio je putem društvene platforme Iks hitan apel da se evakuišu.

"Pozivamo vas da hitno napustite mesto gde se nalazite i krenete prema poznatim skloništima zapadno od Kan Junisa", rekao je Adrai u objavi i naveo pet blokova sa mape koju je IDF objavila.

CNN napominje da nije jasno koliko će ljudi moći da vidi ovaj apel, s obzirom na nedostatak komunikacionih mreža i internet dometa u većem delu Pojasa Gaze, i dodaje  da nije poznato ni na koja skloništa Adrai misli. 

Posle prekida primirja između Izraela i Hamasa prošle nedelje, podseća CNN, Izrael je ponovo pokrenuo svoju vojnu kampanju u Gazi i borbe se vode u Kan Junisu.

IDF tvrdi da je Kan Junis "glavno uporište" Hamasa, a u petak je izraelska vojska saopštila da se u tom drugom po veličini gradu Pojasa Gaze, vode borbe "od kuće do kuće".

17:50 - Hamas: U Gazi dosad stradalo 17.700 Palestinaca

Ministarstvo zdravlja u Gazi saopštilo je danas da je u izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra stradalo 17.700 Palestinaca.

Dodaje se da je povređeno još 48.780 osoba, prenosi Skaj njuz.

Iz Hamasovog ministarstva navode da se pod ruševinama nalazi još mnogo ljudi, za kojima se potraga nastavlja.

Izvor: T a n j u g; Foto: EPA

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva