:

:

TV Most

Foto: IDF

clock

Novembar 19, 2023   16:38

0

97

IDF u Gazi: Izraelske snage upadaju u kuće visokih zvaničnika Hamasa

Izraelske odbrambene snage (IDF)  izvršile su racije u domovima visokih zvaničnika Hamasa u luksuznom naselju Rimal u Gazi i pronašle oko 35 tunela i veliku količinu oružja, izjavio je danas portparol IDF-a. 

"Borbene jedinice Padobranske brigade, zajedno sa oklopnim korpusom IDF-a, borbenim inženjerijskim korpusom i vazduhoplovstvom, angažovale su se na lociranju terorista Hamasa u naseljima Šeik Edžalin i Rimal", rekao je portparol, prenosi Tajms of Izrael.

Prema njegovim rečima, tokom manevara, izraelske snage su otkrile oko 35 tunelskih okana, pronašle razne vrste oružja i eliminisale borce Hamasa.

Foto: IDF

Izraelske snage su takođe izvršile raciju u vojnom kampu Hamasa i locirale skladišta municije i sedam raketnih bacača.

IDF navodi da je Rimal jedno od najluksuznijih naselja u Gazi gde se nalaze rezidencije mnogih zvaničnika Hamasa. 

Hamas takođe koristi civilne prostore u toj oblasti za svoje ratne operacije, a u susedstvu se nalaze i vojni objekti te militantne grupe i vladine zgrade, dodaje se u saopštenju Izraelskih snaga.

IDF: Broj poginulih izraelskih vojnika u Gazi povećao se na 63

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su danas da su još dva vojnika poginula tokom borbi u severnom Pojasu Gaze, čime se ukupan broj poginulih izraelskih vojnika u kopnenoj ofanzivi povećao na 63, javio je "Tajms of Izrael".

Kopnena ofanziva izraelske vojske na Gazu počela je 28. oktobra.

Broj Palestinaca poginulih u Pojasu Gaze od početka sukoba Hamasa i Izraela premašio je 13.000, saopštila je danas Kancelarija za medije vlade u Gazi.

U saopštenju se navodi da je od 7. oktobra ranjeno najmanje 30.000 ljudi, preneo je Rojters. 

Među poginulima je najmanje 5.500 dece i 3.500 žena.

Šin Bet i IDF saopštili da su uhapsili 100 Hamasovih operativaca u Gazi

Izraelska obaveštajna služba Šin Bet i Jedinica 504 Uprave za vojnu obaveštajnu službu Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) uhapsili su poslednjih dana više od 100 terorističkih operativaca u Pojasu Gaze, uključujući pripadnike Hamasovih Nukhba snaga koji su učestvovali u napadu 7. oktobra.

U zajedničkom saopštenju Šin Beta i IDF-a navodi se da su snage vršile ispitivanja osumnjičenih u Gazi i da su odvele više od 100 operativaca na ispitivanje u Izrael, preneo je "Tajms of Izrael".

U saopštenju se dodaje da su uhapšeni pripadnici Hamasovih Nukhba snaga, stručnjaci za eksplozive i logističari tokom ispitivanja dali informacije o lokacijama tunela militantne grupe i skrovišta oružja.

Šin Bet i IDF su naveli da su uhapšeni dali i informacije o Hamasovim operativnim metodama.

IDF: Nou Marsijano ubio Hamas, nije poginula u izraelskom napadu

Portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) kontraadmiral Danijel Hagari izjavio je da je desetara Nou Marsijano iz Modina u centralnom Izraelu, koju je Hamas držao kao taoca u stanu u blizini bolnice Al-Šifa u gradu Gazi, ubila ta palestinska teroristička grupa, a da nije poginula u izraelskom vazdušnom napadu.

Hagari je naveo da je, na osnovu patološkog nalaza i obaveštajnih informacija, utvrđeno da je Marsijano ranjena u napadu IDF-a, a da je zatim odvedena u Al-Šifu, gde je ubio terorista Hamasa, objavio je "Tajms of Izrael".

Hagari tvrdi da je tokom napada IDF-a ubijen terorista Hamasa koji je držao Marsijano kao taoca, a da je ona povređena u tom napadu, ali da njene povrede, na osnovu nalaza patologa, nisu bile opasne po život, kako je to tvrdio Hamas.

Noa Marsijano je bila članica vojne obaveštajne službe i kidnapovana je iz svoje baze u Nahal Ozu, kibucu u južnom Izraelu, tokom Hamasovog prekograničnog napada 7. oktobra na južne izraelske zajednice u kojem su teroristi ubili više od 1.400 ljudi i kidnapovali više od 240 talaca.

IDF: Pogođeno nekoliko lokacija Hezbolaha u južnom Libanu

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su pogodile nekoliko lokacija libanske militantne grupe Hezbolah u južnom Libanu kao odgovor na današnje raketne napade na izraelsko-libanskoj granici.
         
IDF je naveo da je pogodio vojni kompleks Hezbolaha, osmatračnicu i drugu infrastrukturu, preneo je "Tajms of Izrael".
          
Iz Libana je prethodno danas ispaljeno nekoliko protivtenkovskih i minobacačkih projektila na različite oblasti duž izraelske severne granice, a svi su pali na otvorena područja.

IDFIzraelHamasGaza
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva