:

:

TV Most

Foto: IDF

clock

Decembar 11, 2023   11:10

0

69

IDF: Za 24 sata ubijene desetine militanata Hamasa

Sukob Izraela i Hamasa – 66. dan. IDF saopštio da je ispod grada Gaze otkrivena velika mreža tunela, gde je navodno bila oblast Hamasovog glavnog komandnog centra. Hamas poručuje da taoci neće moći da se oslobode silom, već samo pregovorima. UN upozoravaju da devet od deset Palestinaca u Gazi ne može sebi da obezbedi obrok svaki dan. Od početka sukoba u Pojasu Gaze ubijeno 18.000 ljudi, dok je poginulo 425 izraelskih vojnika.

 

Izraelsko vazduhoplovstvo, navođeno kopnenim trupama, ubilo je na desetine operativaca Hamasa u Pojasu Gaze tokom proteklog dana, saopštio je IDF.

Kako se ističe u saopštenju, vojnici na terenu pronašle eksplozivne naprave i oružje u jednoj kući u Džabaliji na severu Gaze.

IDF tvrdi kaže da je oružja bilo sakriveno u vrećama sa logom Agencije UN-a palestinske izbeglice (UNRWA).

Navodi se da su vojnici takođe pronašli kamion pun raketa dugog dometa u blizini škole u tom području.

Vazdušni napadi izraelskih snaga na Damask

Izraelske vazduhoplovne snage (IDF) izvele su napade na područje Damaska, prenosi sirijska državna agencija SANA, pozivajući se na neimenovani izvor iz vojske.

Kako navodi, bez detaljnih objašnjenja, u napadima je pričinjena materijalna šteta.

SANA je prenela da su borbeni avioni lansirali rakete sa područja iznad Golanske visoravni, a da su na meti bile lokacije kod Damaska, navodi Tajms ov Izrael.

Prema navodima izvora sirijske agencije, protivvazdušna odbrana presrela je neke od izraelskih projektila.

Crveni polumesec: Borbe se vode u blizini bolnice El Amal u Kan Junisu

Palestinsko društvo Crvenog polumeseca objavilo je na društvenim mrežama da se borbe vode u blizini bolnice El Amal u Kan Junisu, na jugu pojasa Gaze.

"Danas u zoru, okupacioni avioni su izvršili nekoliko nasilnih napada u blizini bolnice El Amal, a nastavljeno je artiljerijsko granatiranje centra grada i sedišta te organizacije u kojem je smešteno 13.000 raseljenih", navodi se objavi na platformi Iks (Tviteru).

Generalna skupština UN-a u utorak o rezoluciji o prekidu vatre u Gazi

Generalna skupština UN zakazala je za utorak hitan sastanak na kojem će se glasati o Nacrtu rezolucije kojom se traži hitan humanitarni prekid vatre u Gazi.

Foto: AP

Predsedavajući Denis Frensis poslao je pismo zemljama članicama UN-a u kome kaže da su sastanak zatražile 22-člana Arapska liga i 57-člana Organizacija za islamsku saradnju.

Rijad Mansur, palestinski ambasador pri Ujedinjenim nacijama, rekao je za Asošijeted pres da je nacrt rezolucije o kojoj će se glasati sličan rezoluciji Saveta bezbednosti na koju su Sjedinjene Države stavile veto u petak.

Mansur je naveo da su rezoluciju podržale 103 zemlje i da se nada još široj podršci i visokom broju glasova.

U Generalnoj skupštini nema veta, ali za razliku od Saveta bezbednosti njene rezolucije nisu pravno obavezujuće.

SAD su stavile veto na rezoluciju SB-a, koja zahteva prekid vatre, jer se pritom nije osudila Hamasove upade na teritoriju Izraela 7. oktobra u kojima je ubijeno oko 1.200 ljudi, uglavnom civila, i uzele oko 240 talaca niti je priznala pravo Izraela da se brani.

Izvor: RTS

IzraelHamasDamaskGeneralna skupština UNGaza
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva