:

:

TV Most

clock

Jun 12, 2023   14:15

0

76

Igor Damnjanović dobitnik nagrade "Slobodanka Caca Aleksić"

Dobitnik nagrade "Slobodanka Caca Aleksić" za najbolju režiju predstave za decu u sezoni 2021/22. je Igor Damnjanović za komad "Razmaženi princ" Narodnog pozorišta iz Leskovca.

Nagrada za režiju "Slobodanka Caca Aleksić“ ustanovljena je kako bi bilo trajno sačuvano u životu pozorišta za decu, prisustvo legendarne Cace. Priznanje se dodeljuje isključivo za režiju predstava za decu koju je ona unapređivala, razvijala i dala posebno obeležje.

Ovu nagradu čini unikatna diploma i plaketa s njenim likom, autorsko delo koje su osmislili profesori, likovni umetnik Rastko Ćirić i akademski vajar Miroljub Stamenković Кomanča. Sastavni deo priznanja je i novčani iznos koji donira idejni tvorac ove jedinstvene nagrade Pavle Ljujić.

Slobodanka Caca Aleksić (1941 – 2019) diplomirala je Pozorišnu akademiju, smer režija, u klasi Huga Кlajna. Karijeru je započela u Pozorištu "Toša Jovanović" u Zrenjaninu. Od 1971. prelazi u status samostalnog dramskog umetnika te radi za razna pozorišta u Beogradu, Novom Sadu, Prištini, Ljubljani, Zenici, Leskovcu, kao i u Njujorku, režirajući predstave za odrasle. Od 1977. potpuno se posvećuje režiranju predstava za decu i sa Branislavom Milićevićem osniva "Putujuće pozorištance Puž". Nakon deset godina teatar dobija stalnu adresu i stiče status ustanove kulture od izuzetnog značaja za grad Beograd, a Slobodanka Aleksić postaje direktorka pozorišta.

Izvor: T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva