:

:

TV Most

Foto: Danas

clock

Avgust 18, 2020   15:08

0

197

Iguman Sava: Put pored manastira će povećati saobraćaj, zagađenje i buku

"Zakon o specijalnim zaštićenim zonama je usvojen 2008. i kaže da postoje zone u kojima su zabranjene aktivnosti. Taj put bi prošao pedesetak metara od crkve, čime bi se ugrozio spomenik Unesko", poručuje iguman manastirsa Visoki Dečani Sava Janjić.

Kako je naveo otac Sava, prema informacijama koje imaju radovi se ne sprovode na putu unutar zaštićene zone.

"Makar ne u onom inetnzitetu jer ne primećujemo teška vozila, ali potrebno je stalno proveravati. Obavešteni smo da je gradonačelnik odlučio da se radovi nastave, čekamo stav Vlade Kosova pošto je premijer Hoti rekao da radovi treba da budu zaustavljeni. Premijer pokušava da smiri situaciju, a naša reakcija je motivisana kršenjem zakona i prvi koji treba da reaguju su ljudi iz vlade", poručuje Sava Janjić.

Janjić poručuje da nije reč o nečemu što manastir tzraži, već o nečemu što su kosovske institucije dužne da urade.

"Međunarodni predstavnici insistiraju da mora da se poštuje vladavina prava. Čudno je da monasi brane zakon od institucija koje moraju da ga sprovode".

Kaže i da problem potiče od 2013. kada je lansirana ideja o izgradnji puta.

"Mi nemamo ništa protiv izgradnje puteva, ali ukoliko takav put ide pored manastira naravno da nam nije svejdno jer će povećati saobraćaj, zagađenje i buku. I sada je napravljena šteta proširivanjem puta, mora da se naše rešenje i sanira šteta. Da put bude lokalnog karaktera i da glavni put Dečani-Plav ide zaobilaznicom, tu zaobilaznicu je prihvatila vlada 2014. taj projekat je inaugurisao Tači, pokrenuta je gradnja, a onda je zaustavljena ne znam zbog čega", rekao je Janjić.

Gradonačelnik Dečana Baškim Ramosaj rekao je da su radovi nastavljeni juče, jer, po njegovim rečima, ne utiču na manastir. On je kazao da je 11 kilometara puta već asfaltirano i da je ostalo da se uradi još pet kilometara, preneo je portal telegrafi.com.

"Put je asfaltiran van zone, unutar nije ništa, ukoliko se ne uradi na nelegalan način. Da li je reč o političkom govoru, ne želim da ulazim u politiku. Interesuje nas zaštita manastira, u kontaktu smo sa predstavnicima OEBS-a, EU i zemalja Kvinte, zainteresovani su da se pitanje reši na način na koji su oni predložili. Ne znam kakva je igra u pitanju, ali ovo slabi kredibilitet kosovskih institucija, jer ako se ne može sprovesti sopstveni zakon, kako može bilo šta drugo", pita se iguman manastira Visoki Dečani.

Na zamerke gradonačelnika Dečana da ne želi da se kraj razvija, iguman odgovara da su to besmislice i da ne želi da se spušta na takav nivo rečnika.

"Put do manastira postoji, lokalni put može da postoji, to bi bio turistički put, tu šetaju stariji ljudi, bicklisti, to je put rekreativnog kakartera, a ne magistralni put sa teškim transportom. Manastir predstavlja glavnu znamenitost kraja, a kada dođete u Dečane vi ne možete da vidi znak prema manastiru, turističke agencije imaju problem da nađu put do manastira. Opština da razmisli o razvoju turizma i da se stavi neka slika".

Kaže da je iz medija obavešten da je Ministarstvo kulture Srbije pisalo Unesku i dodaje da ih iz ministarstva niko nije pozvao da pita šta se dešavalo.

"Tako da ne znam šta su pisali, pokušavao sam da uspostavim kontakt, ali su valjda svi na godišnjem odmoru. Nemamo direktan kontakt sa centralom Uneska. Evropa Nostra je vrlo zainteresovana za situaciju i sa njima sam u kontaktu, treba mobilisati sve ljude koji se bave kulturnom baštinom da ukažu na razvoj događaja, jer retorika može izazvati nasilje. Manastir je četiri puta napadan, i pod zaštitom je oružanih snaga. To pokazuje da kosovkse institucije nisu pokazivale prijateljski odnos prema manastiru. Dok su tu pripadnici Kfora tu osećamo se bezbedno, međutim bez njih i sa širenjem mržnje naravno da se ne bismo osećali tako", rekao je otac Sava.

Izvor: RTV KiM/N1

KiMSava JanjićVisoki Dečaniradovi
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva