:

:

TV Most

clock

Maj 21, 2020   16:43

0

180

Ilić: Ukoliko uspešno pobedimo koronavirus međunarodni džez i bluz festival na jesen

Među brojnim manifestacijama čije je održavanje, zbog pandemije koronavirusa, moralo da bude pomereno ili potpuno otkazano, je i međunarodni džez i bluz festival “Notrh sity” koji je ove godine 18. put trebalo da se održi od 19. do 24. maja u Zvečanu i Severnoj Mitrovici.

Da je želja organizatora bila da i ove godine dovedu eminentna imena iz sveta džeza i bluza govore i ugovori koji se već bili potpisani sa poznatim muzičarima sa domaće i svetske džez i bluz scene.

“Ugovori su bili potpisani i mi smo gotovo 80 odsto posla oko organizacije već bili završili do početka problema sa koronavirusom, koji su zadesili kako našu državu, tako i ceo svet. Nastupi su bili dogovoreni sa bendovima iz Srbije, Amerike, Francuske i Rusije. Ostalo je još malo posla da se odradi, ali smo u prvobitno planiranom terminu morali da odložimo ovogodišnje održavanje festivala“, rekao je za Kosovo Onlajn član organizacionog odbora Nenad Ilić.

On je istakao da za sada imaju nekoliko alternativnih rešenja o kojima razmišljaju, ali još nije tačno precizirano kakva će biti sudbina održavanja ovogodišnjeg festivala.

„Jedna od ideja nam je da sve ovo što smo planirali održimo na jesen, a ako ne onda ćemo morati da ovu godinu preskočimo“, rekao je Ilić i izrazio nadu da će ljubitelji te vrste muzike ipak imati priliku da i ove godine uživaju u bogatom i raznovrsnom programu.

Ilić podseća da je u dosadašnjih 17 godina, koliko se bez prestanka održava džez i bluz festval „North sity“ nastupilo blizu 700 muzičara, a Severna Mitrovica i Zvečan su uvršteni na mapi sveta, kao mesta održavanja ovog festivala.

„Mi se trudimo da na najbolji mogući način predstavimo naš grad i ljude koji ovde žive i nadam se da u tome uspevamo, imajući u vidu imena koja su učestvovala do sada. Siguran sam da su svi značajniji muzičari iz Srbije, sem Duška Gojkovića, nastupali na ovom festivalu, a neki od njih su Big bend RTS, ali i manji kombo sastavi kao što su Lazar Tošić, Stjepko Gud, Aleksandar Jaćimović...“, nabraja Ilić.

On je među mnogobrojnim svetskim imenima koji su želeli da svoje umeće prikažu i publici na severe Kosova izdvojio Tom Helera, Leri Kartona, Lari Mekeja, Roben Forda, Pitera Beštena…

„To su ljudi koji su dobili prestižne nagrade u oblasti džez i bluz muzike, ili si bili nominovani za Gremi nagradu koja je najprestižnija. Samim tim, ovaj festival predstavlja naš grad ili čitav ovaj region i državu Srbiju u drugačijem svetlu gde ti svetski muzičari vide da se ovde život odvija normalno, da žive dobri i druželjubivi ljudi. U početku je bilo predrasuda i problema da ih privolimo da dođu, ali je sad situacije drugačija i rado prihvataju naš poziv“, kaže jedan od glavnih „krivaca“ zbog čega je i postignut takav imidž festivala.

Ilić ističe da je u gradu na Ibru decenijama negovana ljubav prema dobroj i kvalitetnoj muzici, ne samo kada je u pitanju džez i bluz, već i kroz jedinstveni dečiji festival „Crvkuti kraj Ibra“, kao i Sabor folklora gde se čuva tradicija ovog kraja.

„Najbolja potvrda toga su poznata muzička imena kao što su Maja Jakupović koja je profesor na Bečkoj akademiji, zatim Preda Perić, Milica Dobrić, Nevena Božović, a ranije Viktorija. Mi se trudimo da ljubav prema kvalitetnoj muzici prenesemo s kolena na koleno i nadam se da uspevamo u tome“, zaključio je Ilić.

Izvor: Kosovo online

KiMmeđunarodni džez i bluz festivalKosovska Mitrovicakoronavirus
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva