:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Januar 05, 2019   16:37

0

204

Incident kod Knina: Ovo je otvoreni poziv na obračun s preostalim Srbima

U noći između 4. i 5. januara, na spomenik žrtvama fašizma u srpskom selu Polača kod Knina, podignutom 1963. godine, ispisani su ustaški simbol "U" i krst iznad slova.

 

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenjuje da ispisani grafiti predstavljaju otvoreni poziv na obračun sa preostalim Srbima u tom selu i šire u Hrvatskoj. 

Ti grafiti su deo desetina hiljada grafita i poruka istog i sličnog sadržaja koji su ispisani širom Hrvatske i kojima se šalje poruka preostalim Srbima da nisu dobrodošli i da im je najbolje da se što pre isele ili asimiluju, naveo je Linta i izjavi za javnost.

Ključni problem jeste činjenica što aktuelna vlast u Hrvatskoj, kao i prethodne vlasti, javno ne osuđuje govor mržnje i poziv na obračun sa preostalim Srbima, rekao je Linta i ukazao da i policija ne uklanja navedene grafite i poruke, ne pronalazi organizatore i izvršioce ovih vandalskih činova, niti se krivci kažnjavaju.

Linta ocenjuje licemernim činjenicu da je hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović čestitala Božić sveštenstvu i vernicima Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj, a istovremeno deli ordenje ratnim zločincima, ne osuđuje javno brojne primere govora mržnje i pozivanja na obračun sa Srbima, niti traži da nadležni državni organi oštro kazne organizatore i počinice takvih neđela. 

On ističe da Srbima u Hrvatskoj ništa ne znače deklarativne čestitke hrvatskih zvaničnika povodom Božića i Vaskrsa već jasna politička volja hrvatske vlasti da poštuje sopstveni Ustav i temeljne vrijednosti današnjeg svijeta antifašizam, ljudska i manjinska prava. 

Nažalost, preostali Srbi u selu Polača će predstojeće Božićne praznike provesti u strahu i neizvjesnosti a ne u radosti u veselju, kazao je Linta.

Udruženje Srba iz Hrvatske ističe da su grafiti uznemirili retke povratnike u ovom poddinarskom mjestu, a posebno radi činjenice da je do ovoga došlo pred pravoslavni Božić.

Kakva je ovo poruka i šta ona znači dobro je poznato, jer pod tim znakom nažalost desili su se najveći zločini nad Srbima za vreme Drugog svjetskog rata i na kraju Građanskog rata 1991-1995. usledilo je i etničko čišćenje u akciji hrvatske vojske i policije "Oluja", kaže se u saopštenju.

Ukazuje se da se od progona Srba iz Hrvatske vrši snažna revizija istorijskih događajha i krivotvorenje realnosti fašističke Nezavisne države Hrvatske i da ovakvo ponašanje izdvaja Hrvatsku od drugih članica EU kada je riječ o rehabilitaciji fašističkog istorijskog naslijeđa.

U ovakvom stanju ne može se govoriti o povratku jer i oni rijetki koji su se vratili ne osećaju se sigurnim, ni u danima kada obeležavaju praznik koji bi za sve trebao donijeti mir i slogu, navelo je Udruženje Srba iz Hrvatske.

Izvor: T a n j u g

hrvatskaustaštvokningrafitilinta
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva