:

:

TV Most

clock

April 08, 2021   18:29

0

24

Incidenti na protestima protiv Vlade u Crnoj Gori, Đukanović negira da ih je organizovao

Protesti u organizaciji Patriotsko-komitskog saveza održani su ispred zgrade vlade u Podgorici, kao i u Nikšiću, Cetinju, Budvi i Tivtu. Okupljeni su nezadovoljni najavom iz Vlade da će državljanstvo Crne Gore moći da dobiju i ljudi koji su u toj zemlji boravili 10 godina – sa prekidima. Predsednik Milo Đukanović negirao je da je organizator današnjih antivladinih protesta.

Više stotina građana okupilo se ispred zgrade Vlade u Podgorici kako bi iskazali protest povodom najave izmena Odluke o kriterijumima za sticanje crnogorskog državljanstva.

Na protestu u Podgorici viđeni su funkcioneri opozicionih SDP-a i Liberalne partije.

Policija je okupljene obavestila da je predlog Zakona povučen i da se raziđu.

Pošto policija učesnicima protesta nije dozvolila napuštanje gradova, protesti su, osim u Podgorici održani u više gradova i opština.

U Budvi je višesatno bio blokiran saobraćaj kod kružnog toka na ulazu u grad. Bio je blokiran i saobraćaj na Jadranskoj magistrali u Tivtu i Kotoru.

Petarde na policiju, optužbe za izdaju i ustaška pesma 

Okupljeni su pokušali da sruše zaštitnu ogradu ispred zgrade Vlade. Policajce su optuživali za izdaju i gađali ih petardama i jajima.

Okupljeni su vređali predsednika Skupštine Aleksu Bečića, potpredsednika Vlade Dritana Abazovića, ministarku prosvjete, funkcionere Demokratskog fronta ...

Na snimku sa protesta kod Vlade moglo se čuti i kako okupljeni pevaju pesmu "Bojna Čavoglave" proustaškog muzičara Marka Perkovića Tompsona, koji tu numeru na koncertima počinje pozdravom "Za dom spremni".

Državljanstvo i onima koji su u prekidima boravili 10 godina u Crnoj Gori

Odluka o izmeni odluke o kriterijumima za utvrđivanje uslova za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom povučena je privremeno sa Vlade, kako bi se pre toga izjasnio skupštinski Odbor za izborno zakonodavstvo.

Premijer Zdravko Krivokapić je ranije najavio Odluku o izmeni, navodeći da veliki broj građana koji dugo žive u Crnoj Gori nije imao pravo na državljanstvo.

Plan MUP-a je bio, kako je ranije objavljeno, da svi građani koji su i u prekidima boravili 10 godina u Crnoj Gori steknu pravo za sticanje državljanstva.

Važećim Zakonom i Odlukom propisano je da su tu mogućnost do sada imali samo oni koji neprekidno žive 10 godina u državi.

Opozicione partije juče su zapretile da će se povući iz skupštinskog Odbora za izborno zakonodavstvo ukoliko Vlada bude danas izmijenila odluku.

Đukanović negira da je organizator protesta

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović negirao je na Tviteru da je organizator današnjih antivladinih protesta u Crnoj Gori i ocenio "krajnje nemoralnim insinuacijama" poziv premijera Zdravka Krivokapića da ne destabilizuje državu i da demonstrante povuče sa ulice.

"Krajnje je nemoralno od premijera Krivokapića da insinuira da ja organizujem proteste koji mu se ne sviđaju. Uzaludni su pokušaji da svo svoje neznanje, neposvećenost i nepostojanost pokušava prikriti time što će papagajski dosadno za sve okriviti bivšu vlast", saopštio je Đukanović.

Istakao je da je Krivokapić sada, kako kaže, krenuo da to čini i prema njemu lično. "Poznato je, a o tome je u trenucima euforičnog raspoloženja nakon pobjede na izborima govorio i sam premijer, da sam uložio i ulažem sav napor da se izvršna vlast konstituiše, i da što kvalitetnije profunkcioniše ", podseća Đukanović.

Ističe da je to činio i čini zbog odgovornosti prema državi za čiju je obnovu, kako navodi, za razliku od premijera, bez ostatka radio i izvesno glasao.

"I za čiji napredak i dalje radim. Iako imam sve manje poštovanja prema Vladi i njenom premijeru. Jer iz dana u dan sabiram sve više utisaka da neznanje nije jedini i najvažniji razlog njihovog neodgovornog upravljanja državom. Ne mora premijer da brine da iza bučne kritike Vlade ovih dana skriveno stojim ja", kaže Đukanović.

Ističe da ne samo što se ne skriva kada kritikuje, već i zato što nikada nije i, kako kaže, nikada neće preduzeti ništa što bi potencijalno ugrožavalo stabilnost Crne Gore.

"Nijedan pojedinac, pa ni Zdravko Krivokapić, ili makar i loša Vlada, ne mogu me isprovocirati na takvu neodgovornost prema državi. Vjerujem da svi zajedno imamo političke zrelosti i kapaciteta da sačuvamo mir, da pokažemo odgovornost prema strateškim državnim ciljevima za koje smo se svi deklarisali, kao i prema svim građanima Crne Gore, bez obzira kojoj političkoj opciji pripadali ", naveo je Đukanović.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva

the unique purchase benefit is probably the features of best replica rolex.

fake uhren for sale success will be incredible.

where to find good sex dolls?