:

:

TV Most

clock

Maj 27, 2021   15:35

0

40

Incko do avgusta visoki predstavnik u BiH

Austrijski diplomata Valentin Incko napustiće mesto visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini 1.avgusta, saopšteno je danas iz Saveta za implementaciju mira (PIC).

 

Nakon višemesečnog pregovaranja u Savetu za implementaciju mira postignut je dogovor o imenovanju Nemca Kristijana Šmita kao Inckovog naslednika.

"Ambasadori pri upravljačkom odboru PIC-a danas su se formalno dogovorili o imenovanju Šmita za budućeg visokog predstanika u BiH“; navodi se u saopštenju.

Šmit će 1. avgusta preuzeti novu dužnost, nakon povlačenja Incka.

PIC se zahvalio Incku za, kako su naveli, dugo izvanredo angažovanje i veliki doprinos primeni Dejtonskog sporazuma, te i bezbednosti i stabilnosti BiH.

Incko je od marta 2009. na mestu visokog predstavnika međunarodne zajednice, što je gotovo toliko dugo, koliko je bilo njegovih šest prethodnika zajedno.

Imenovanje Šmita se ocenjuje kao signal za ponovno angažovanje međunarodne zajednice oko BiH.

Dodik: Inckova ostavka blef međunarodne zajednice

Ostavka visokog predstavnika u BiH Valentina Incka blef je međunarodne zajednice učinjen da bi došao neko drugi, izjavio je danas u Beogradu srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik.

"On je podneo ostavku u nameri da se provuče (Kristijan) Šmit i naravno to je učinio jer ga u Sarajevu već smatraju ludom", rekao je Dodik u Beogradu na tribini pod nazivom "Izvorni Dejton ili mirni razlaz u BiH".

On je pojasnio da u međunarodnom pravu ne postoji priča o zameniku visokog predstavnika, već je to veštački napravljemo imajući u vidu atmosferu onoga šta je bilo u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

"Već juče sam imao naznaku pa sam reagovao da ćemo prihvatiti samo onoga ko bude imenovan u skladu sa Aneksom 10, a to se podrazumeva da se usaglase strane potpisnice tog aneksa, to su Republika Srpska, Srbija, Federacija BiH, Alijina BiH koje više nema i Hrvatska", naveo je Dodik.

On je naglasio da je samo Karl Bilt imenovan na takav način, a svi drugi nemaju međunarodni legitimitet, već su imenovani tako što je Savet za implemetaciju mira to nešto usaglasio i predao Savetu bezbjednosti.

"Čak ni Kristijana Švarc Šilinga nije potvrdio Savet bezbednosti a kaže se da usaglašen predlog utvrđuje Savet bezbednosti", rekao je Dodik i dodao da će se videti šta će biti na Savetu bezbednosti i da Srpska ima neka uveravanja.

Prema njegovim rečima, to blefiranje ide dalje i ono što prvo urade, verovatno međunarodna zajednica da razbiju lokalni politički ambijent i opozaciju stave na svoju stranu.

"I opet će biti Dodik izmišlja zbog svog interesa, što nije tačno. Mi u kontinutitetu pokušavamo da vratimo Republiku Srpsku na mesto koje joj i pripada po Dejtonu, a to je da je strana", naveo je Dodik.

Republika Srpska je strana, ali da "oni hoće da naprave atmosferu u parlamentu BiH i promene Ustav", kaže Dodik.

"Ustav se samo potvrđuje u parlamentu nakon što ga strane definišu. To je suština", jasan je srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH.

Šmit: Najvažnije da BiH ispratimo na putu ka EU

Kristijan Šmit, novoizabrani visoki predstavnik u BiH, izjavio je danas da će osnova njegovog delovanja biti da radi u saglasnosti s predstavnicima međunarodne zajednice, izabranim funkcionerima, građanima BiH i mladim ljudima.

"Najvažnije je da zemlju ispratimo na njenom izazovnom putu ka Evropi", istakao je Šmit u izjavi za banjalučke Nezavisne novine.

Raduje se, kaže, da ga je Upravni odbor na predlog nemačke vlade izabrao i dodelio mu zadatak da bude naslednik Valentina Incka.

"Zahvalan sam Incku na njegovom izvanrednom angažovanju u obavljanju funkcije visokog predstavnika na korist ljudi u BiH. Uveren sam da će besprekorno obavljati svoj svoj posao do 1. avgusta 2021. godine. A što se tiče mojih izjava, stvar je dobre prakse da do preuzimanja funkcije ostanem uzdržan u davanju političkih izjava o BiH", rekao je Šmit.

Izvor: T a n j u g

BiHValentin InckoKristijan ŠmitMilorad Dodik
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva

the unique purchase benefit is probably the features of best replica rolex.

fake uhren for sale success will be incredible.

where to find good sex dolls?