:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Avgust 21, 2019   10:25

0

233

Indirektna šteta zbog gubitka tržišta na Kosovu i Metohiji veća od direktne

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić kaže da je šteta od uvođenja taksi na srpsku robu dnevno oko 1,07 miliona evra, ali da je indirektna šteta mnogo veća, a to je gubitak tržišta za srpske privrednike čak i kada takse budu ukinute.

On je za TV Pink naglasio da bi ukidanje taksi značilo za srpske privrednike, ali da se oni na to tržište neće lako vratiti, jer su ga zauzeli sa svojom robom privrednici zemalja u okruženju.

"Ne meri se šteta samo smanjenom trgovinom, već će se šteta meriti i kada takse budu ukinute, jer će naši privrednici sa teškom mukom da se vratiti na to tržište. Tržište na Kosovu zauzeli su drugi svojim proizvodima", naglasio je on.

Dodaje da je direktna šteta na dnevnom nivou 1,07 miliona evra, jer se za toliko manje robe plasira na KiM nego što je to bilo pre uvođenja taksi. Na godišnjem nivou, podseća, to će biti oko 400 miliona evra.

"Indirektna šteta možda će biti i veća od ove štete a ona će se meriti kroz gubitak tržišta i zbog negativne kampanje da će naši privrednici imati velike probleme da se na to tržište vrate i kada takse budu ukinute takse, ako budu ukinute", zaključio je on.

Auto-put "Miloš Veliki" doprineće razvoju turizma i trgovine

Ljajić je rekao da je vest o otvaranju autoputa privukla pažnju i u regionu, pošto je naša zemlja glavna turistička destinacija od zemalja bivše Jugoslavije, ne računajući Sloveniju i Hrvatsku, kao i da su saobraćajne veze ključne za razvoj turizam odnosno dostupnost destinacije.

"Ko god putuje prvo gleda kako da stigne do destinacije", dodao je Ljajić.

Naveo je da je Zlatibor, posle Beograda, druga turistička destinacija u zemlji i da će auto-put "Miloš Veliki" mnogo značiti za sve koji posećuju tu planinu.

"Kada bude gotova i deonica od Čačka do Požege, to će značiti da do Zlatibora možete da stignete za manje od dva sata. Ranije sa putem kroz Ovčarsko - kablarsku klisuru niste mogli da stignete nikako za manje od tri sata. To je bio ogroman problem za Zlatibor. Očekujemo da će Zlatibor u punom kapacitetu procvetati i da će dodatno povećati turistički promet i doprineti daljem rastu srpskog turizma".

Ljajić očekuje da će sve opštine na trasi novog autoputa imati praktičnu korist.

"Kinezi kažu - ako hoćete da budete bogati, pravite puteve", kaže ministar i dodaje da od autoputa zavisi privlačenje stranih investitora i da smo zato najviše investicija imali upravo u lokalnim samoupravama na trasi Koridora 10.

Naglasio je da je novi auto-put mogućnost da investicije idu i u centralnu Srbiju.

Ovo je šansa za privedu, turističku, ugostiteljsku i svaku drugu, kaže Lajić i dodaje da će sada kreativnost naše male privrede doći do izražaja pošto se očekuje otvaranje različite vrste privrednih objekata na trasi auto-puta.

"Nema sumnje da će frekvencija saobraćaja biti velika i da će to doprineti da oni otvore čitav niz pratećih sadržaja koji su važni između ostalog za razvoj tranzitnog turizma. Lopta je u našem dvorištu, nadam se da ovakvu šansu nećemo propustiti", kaže Ljajić.

Izvor: RTV,T a n j u g

LjajićtakseKiMauto-put
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva