:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Decembar 27, 2018   8:28

0

310

Indonezija podigla nivo upozorenja na erupciju, proširena zona zabrane

Oko vulkanskog ostrva Anak Krakatau, čija je erupcija najverovatnije izazvala cunami u kojem je prošlog vikenda poginulo najmanje 430 osoba na ostrvima Sumatra i Java proširena je zona zabrane.

 

Agencija za vulkanologiju je podigla nivo upozorenja na erupciju vulkana Anak Krakatau na drugi najveći stepen, prenosi AP.

Erupcija vulkana u subotu uveče dovela je do toga da se deo ostrva u Sundskom prolazu uruši u more, što je izgleda izazvalo cunami s talasima višim od dva metra.

Rojters navodi i da je nacionalna geološka agencija postavila zonu zabrane od pet kilometara oko ostrva.

Radarski podaci sa satelita, koji su prikazani u slikama, pokazuju da se vulkan Anak Krakatau drastično smanjio nakon erupcije u subotu.

Fotografije satelita nisu dostupne zbog oblaka, ali radarske slike sa satelita Japanske agencija za aerokosmičko istraživanje koje su napravljene pre i nakon erupcije pokazuju da je jugozapadni deo vulkana nestao, prenosi AP.

Agencija za meteorologiju ranije je saopštila da nadgleda erupcije vulkana Anak Krakatau, dok su olujno vreme i vioski talasi nastavili su da pogađaju to područje.

Cunami, izazvan vulkanskim aktivnostima koje su pokrenule podvodna klizišta, bez upozorenja pogodio je u subotu na nedelju žitelje zajednica u Sundskom prolazu, koji se nalazi između ostrva Java i Sumatra.

Sistem za otkrivanje cunamija u Indoneziji, postavljen nakon katastrofe 2004. godine, ne radi od 2012. godine, a pojedini delovi su uništeni ili ukradeni.

Više od 21.000 ljudi je raseljeno, najmanje 1.400 je povređeno, a za 159 njih se traga.

Izvor: Танјуг,РТС

indonezijaerupcija vulkana
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva