:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Decembar 24, 2018   9:06

0

223

Indonezija, potraga za preživelima

U Indoneziji je od posledica smrtonosnog cunamija, prema najnovijim podacima, nastradalo 280 ljudi, više od hiljadu je povređeno, dok je 11 hiljada građana evakuisano.

Nastavljena je aktivnost vulkana Anak Krakatau - došlo je do nove snažne erupcije, pa je stanovništvo upozoreno na opasnost od mogućeg, novog cunamija.

Ujedinjene nacije i Evropska unija najavile su slanje humanitarne pomoći Indoneziji.

Najugroženije je trenutno stanovništvo u blizini vulkana Anak Krakatau, koji već nekoliko dana izbacuje pepeo i dim. U blizini poznate plaže Karita, u selima je veliki broj kuća uništen ili oštećen, a stanovništvo evakuisano.

"Bojim se za svoju kuću. Nisam tamo odlazila u poslednja dva dana. Ne znam šta je ostalo od nje," kaže Kasrija Prabati.

U ovom trenutku spasiocima posao otežava činjenica da su putevi blokirani, pa se teške mašine dopremaju u najteže pogođene oblasti kako bi se oni raščistili i nastavila potraga za preživelima. Otvoren je veliki broj prihvatnih centara za raseljene.

"Kada je koncert počeo iznenada sam čuo ljude kako viču, video ih da beže. Voda je nadirala, a obližnji hotel je odmah poplavljen. Dvesta ljudi su odneli talasi," kaže Feri Ardijan, svedok.

Predsednik Đoko Vidodo je obišao hotel u pokrajini Bantenu, u blizini jedne plaže. Uputio je savet sunarodnicima.

"Građani bi trebalo da ostanu smireni ali na oprezu i da ne podležu informacijama koje ih dovode u zabludu. Takođe sam naredio državnoj meteorološkoj agenciji da nastavi da informiše građane o situaciji, uključujući i o vremenskim uslovima, što je moguće pre. Naredio sam i proveru celokupne opreme za detekciju cunamija i zamenu dotrajalih uređaja,'' rekao je Đoko Vidodo, predsednik Indonezije.

Vulkan Anak Krakatau, nastao je 1927. godine, posle erupcije vulkana Krakatau. Poslednjih meseci ima pojačanu aktivnost, a stanovništvo je u više navrata upozoravano da izbegava oblast u blizini kratera.

Izvor: RTS

IndonezijaVulkan Anak KrakatauCunami
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva