:

:

TV Most

clock

Oktobar 11, 2019   18:17

0

127

Inicijativi Vučića, Zaeva i Rame treba "vetar u leđa"

Sastanak lidera Srbije, Albanije i Severne Makedonije, koji su sa primetnim entuzijazmom promovisali inicijativu o slobodnom protoku robe, kapitala, usluga i ljudi, nije naišao na očekivani odjek u javnosti.

Nobelova nagrada Handkeu i poseta Ričarda Grenela medijski su bili atraktivniji, pa se vest o trilateralnom dogovoru o "malom Šengenu" u Novom Sadu nije našla na naslovnoj strani nijednih novina u Srbiji, a komentara ili analiza danas nema ni u medijima u Severnoj Makedoniji i Albaniji.

Kad je reč o Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i tzv. Kosovu, koje su još ranije pokazale rezerve prema inicijativi, odsustvo komentara je moglo biti i očekivano.

U Podgorici, Sarajevu i Prištini još od promovisanja te ideje iz Beograda, pre dve godine, ispoljena je jasna zadrška, uz obrazloženje, pre svega političko, da bi regionalno povezivanje, nazvano "mali Šengen", moglo biti doživljeno kao supstitut za evropske integracije, te da bi EU mogla da iskoristi to kao izgovor da dodatno odloži integraciju regiona Zapadnog Balkana.

Velikog entuzijazama nije bilo ni iz ekonomija, odnosno privrede tih zemalja, koje su reagovale "zaštitnički" prema svom tržištu.

Za to što ni u javnosti tri inicijativne zemlje ovaj događaj nije naišao na veći odjek "odgovorne" mogu biti i takse Prištine, koje su pokazale da dogovore, poput Cefte, politika lako pokvari.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne odustaje od namere da ubedi region da se dogovori oko onoga oko čega može i onoga što i pojedinačna i opštu korist.

Tako je danas konstatovao da dogovor sa Albanijom i Severnom Makedonijom nije naišao na simpatije u našoj javnosti, iako bi on sadašnju razmenu između zemalja regiona sa sadašnjih 3,8 milijardi evra "podigao" i do 10 milijardi evra.

Premijer Albanije Edi Rama juče je spomenuo da je u susret sastanku čuo mnogo primedbi na dogovor tri zemlje, ali, kaže, nije bilo alternativa, predloga...

Ideja promovisanja jedinstvenog ekonomskog područja je inače gotovo samorazumljiva i dovoljno je reći da bi kompanije iz celog regiona dobile zajedničko tržište sa gotovo 20 miliona potrošača.

Ili, kako je primetio Rama, pozivajući se na podatak Svetske banke, "uštedelo " bi se sadašnjih 26 miliona sati čekanja kamiona na granicama u regionu.

U Savetu stranih investitora nemaju nimalo sumnji u pozitivne efekte regionalnog povezivanja i otvaranja regionalne trgovine.

Inicijativa će, ipak, morati da dobije dodatni "vetar u leđa", na njoj se, očito, mora još raditi, uprkos svim argumentima koji su na njenoj strani.

Deklaracijom koju su potpisali, lideri Srbije, Albanije i Severne Makedonije obavezali su se da će raditi na unapređenju regionalne saradnje u cilju većeg privrednog rasta, privlačenja investicija i podizanja kvaliteta života građana.

Oni su pozvali sve lidere na Zapadnom Balkanu da se pridruže njihovim naporima, prepoznajući značaj zajedničke evropske perspektive i posvećenost međusobnoj podršci, poštovanju i pomoći na evropskom putu.

Kao prvi korak, navodi se opredeljenje da se ukinu granične kontrole i druge prepreke slobodnom kretanju u regionu, što je pre moguće i ne kasnije od 2021. godine.

Izvor: Танјуг

VučićRamaZaev
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva