:

:

TV Most

Foto: Ministarstvo za inovacije

clock

Februar 25, 2019   13:46

0

205

Inovacioni projekti za rast ekonomije i ostanak mladih

Srbija je spremna da ostvari najčvršću saradnju sa Republikom Srpskom u oblasti inovacija i tehnološkog razvoja u cilju izgradnje jedinstvenog inovacionog ekosistema i razvojne politike, poruka je sa današnjeg sastanka ministra za inovacije i tehnološki razvoj Nenada Popović, i ministar za naučno-tehnološki razvoj RS Srđana Rajčević.

To će, kako je istaknuto, omogućiti ostanak mladih i ubrzani razvoj ekonomije zasnovan na inovacijama i znanju.

Popović je naglasio da je Srbija spremna da u potpunosti stavi na raspolaganje svoje znanje i iskustvo u izgradnji inovacionog ekosistema, kao i da finansijski podrži izgradnju inovacione infrastrukture u Republici Srpskoj.

"Naše dve vlade nastavljaju da rade na realizaciji zajedničkih projekata u gradu Zvorniku i opštini Osmaci u Republici Srpskoj. U Zvorniku, zajedno sa Tehnološkim fakultetom u ovom gradu, radimo na izgradnji inovacionog startap centra, po uzoru na takve centre u Srbiji, dok u opštini Osmaci želimo da napravimo najsavremeniju istraživačku stanicu za razvoj mladih talenata, po ugledu na Petnicu kod Valjeva", istakao je Popović.

On je ocenio da će ova dva projekta, osim uticaja koji će imati na privredni rast kroz stvaranje dodatne ekonomske vrednosti i obrazovanje mladih inženjera, značajno doprineti i čvršćoj integraciji srpskog naroda sa obe strane Drine.

Popović je istakao da će ova dva projekta biti tema zajedničke sednice Vlade Srbije i Vlade Republike Srpske, koja će biti održana u četvrtak 28. februara u Beogradu, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Rajčević je istakao da je izuzetno zadovoljan što je njegova prva poseta van Republike Srpske kao ministra, upravo poseta Republici Srbiji.

"Srbija je načinila krupne korake u razvoju svog inovacionog ekosistema. Želimo da učimo iz njenih iskustava, i da primenimo dobre modele koji su u Srbiji doneli rezultat, a taj rezultat se danas lako vidi kroz veliki broj svetski priznatih inovacionih kompanija koje posluju u Srbiji, ali i kroz obrazovanje i razvoj inženjera koji su verovatno najbolјi u ovom delu Evrope", istakao je ministar Rajčević.

On je naveo da je Republika Srpska stavila fokus na razvoj ekonomije zasnovane na modernim principima.

"To su principi korišćenja znanja, digitalizacije, informaciono-komunikacionih tehnologija, jačanja saradnje nauke i privrede. Osim toga, Republika Srpska ima odličnu geografsku poziciju, konkurentni privredni ambijent u smislu energetskih resursa i mreže autoputeva, i zbog toga smatramo da ispunjavamo sve infrastrukturne preduslove da na našoj teritoriji privlačimo najbolje inovacione kompanije i razvijamo našu ekonomiju", rekao je ministar iz RS.

Bilateralnom sastanku ministra Popovića i ministra Rajčevića, prethodio je radni sastanak koji su dvojica ministara održali sa gradonačelnikom Zvornika, Zoranom Stefanovićem, dekanom Tehnološkog fakulteta u Zvorniku, Miladinom Gligorićem, kao i načelnikom opštine Osmaci u Republici Srpskoj, Ljubom Petrovićem.

Izvor: Танјуг

SrbijaRepublika SrpskasaradnjaMinistarstvo za inovacije
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva