:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Mart 09, 2021   11:20

0

84

Inovativna rešenja za konkurentniju privredu

Savet za saradnju nauke i privrede Privredne komore Srbije (PKS) najavio je danas da planira da u junu organizuje "Spid netvorking" susrete velikih kompanija sa startapovima, mladim naučnicima i istaživačima.

 

Cilj je da inovativna rešenja koja ponudi naučna zajednica nađu efikasnu primenu u privredi, kazala je Mila Milenković, predsednica Saveta, saopšteno je na sajtu PKS.

"Kreiranje kvalitetnih predloga i inicijativa koji će doprineti transferu znanja i tehnologija, boljem iskorišćavanju rezultata naučnoistraživačkog rada i stvaranju uslova za brži ekonomski razvoj i veću konkurentnost kompanija, biće u fokusu aktivnosti Saveta u narednom periodu", istakla je Milenkovićeva.

Dodala je da su dogovoreni osnovni strateški pravci aktivnosti - razgovori i otvorene diskusije između nauke i privrede, umrežavanje i unapređenje komunikacije naučnoistraživačkih organizacija sa privredom, razmena znanja i iskustva.

Jedan od glavnih ciljeva Saveta, čije članice su kompanije Telekom Srbija, NIS, ABB, Festo, Karlsberg Srbija, BitGear, Telegrup i druge, jeste podrška razvoju inovacija kroz Klub otvorenih inovacija PKS-a, kako bi se povezale velike firme sa malim i srednjim preduzećima i startapovima, piše na sajtu Privredne komore.

"To podrazumeva kreiranje podsticajnog okruženja za razvoj inovacija, promociju dobrih praksi, finansijsku i nefinansijsku podršku realizaciji inovativnih ideja, povezivanje svih ključnih učesnika od naučno-istraživačkih delatnosti do privrede i kompanija", objašnjava Milenkovićeva.

Planiraju se i razgovori direktora velikih kompanija sa startapima tokom kojih će firme predočiti svoje tehnološke potrebe, a naučnici predstaviti rezultate istraživanja.

PKS objašnjava da je želja da se saradnjom sa Centrom za transfer tehnologije iskoriste inovativni potencijali visokoškolskih ustanova koji mogu da nađu svoju primenu u privredi.

Očekuje da će Savet za saradnju nauke i privrede PKS u drugoj polovini godine raspisati konkurs i pozvati sve mlade naučnike, istaživače ili startap kompanije da kandiduju svoja inovativna rešenja koja bi mogla da primene veliki sistemi u svom poslovanju.

"Već razgovaramo sa nekim članicama Saveta i to bi trebalo da bude zajednički projekat koji bi dao vidljive rezultate naše saradnje", najavila je ona.

PKS je osnovala Savet za saradnju nauke i privrede 2018. čija je uloga da promoviše bolju saradnju privrednih društava i istraživačkih institucija.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva