:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Mart 09, 2021   11:20

0

25

Inovativna rešenja za konkurentniju privredu

Savet za saradnju nauke i privrede Privredne komore Srbije (PKS) najavio je danas da planira da u junu organizuje "Spid netvorking" susrete velikih kompanija sa startapovima, mladim naučnicima i istaživačima.

 

Cilj je da inovativna rešenja koja ponudi naučna zajednica nađu efikasnu primenu u privredi, kazala je Mila Milenković, predsednica Saveta, saopšteno je na sajtu PKS.

"Kreiranje kvalitetnih predloga i inicijativa koji će doprineti transferu znanja i tehnologija, boljem iskorišćavanju rezultata naučnoistraživačkog rada i stvaranju uslova za brži ekonomski razvoj i veću konkurentnost kompanija, biće u fokusu aktivnosti Saveta u narednom periodu", istakla je Milenkovićeva.

Dodala je da su dogovoreni osnovni strateški pravci aktivnosti - razgovori i otvorene diskusije između nauke i privrede, umrežavanje i unapređenje komunikacije naučnoistraživačkih organizacija sa privredom, razmena znanja i iskustva.

Jedan od glavnih ciljeva Saveta, čije članice su kompanije Telekom Srbija, NIS, ABB, Festo, Karlsberg Srbija, BitGear, Telegrup i druge, jeste podrška razvoju inovacija kroz Klub otvorenih inovacija PKS-a, kako bi se povezale velike firme sa malim i srednjim preduzećima i startapovima, piše na sajtu Privredne komore.

"To podrazumeva kreiranje podsticajnog okruženja za razvoj inovacija, promociju dobrih praksi, finansijsku i nefinansijsku podršku realizaciji inovativnih ideja, povezivanje svih ključnih učesnika od naučno-istraživačkih delatnosti do privrede i kompanija", objašnjava Milenkovićeva.

Planiraju se i razgovori direktora velikih kompanija sa startapima tokom kojih će firme predočiti svoje tehnološke potrebe, a naučnici predstaviti rezultate istraživanja.

PKS objašnjava da je želja da se saradnjom sa Centrom za transfer tehnologije iskoriste inovativni potencijali visokoškolskih ustanova koji mogu da nađu svoju primenu u privredi.

Očekuje da će Savet za saradnju nauke i privrede PKS u drugoj polovini godine raspisati konkurs i pozvati sve mlade naučnike, istaživače ili startap kompanije da kandiduju svoja inovativna rešenja koja bi mogla da primene veliki sistemi u svom poslovanju.

"Već razgovaramo sa nekim članicama Saveta i to bi trebalo da bude zajednički projekat koji bi dao vidljive rezultate naše saradnje", najavila je ona.

PKS je osnovala Savet za saradnju nauke i privrede 2018. čija je uloga da promoviše bolju saradnju privrednih društava i istraživačkih institucija.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva

the unique purchase benefit is probably the features of best replica rolex.

fake uhren for sale success will be incredible.

where to find good sex dolls?