:

:

TV Most

Foto: shuttertock

clock

Januar 16, 2023   21:06

0

56

Institut za javno zdravlje Srbije i SZO : Male boginje se šire brzo, MMR vakcina je bezbedna i pruža potpunu zaštitu

Zaključno sa 15. januarom, u Smederevu je potvrđeno osam slučajeva malih boginja, od čega je šestoro nevakcinisane dece starosti do tri godine i dve odrasle osobe starosti 47 i 49 godina, navodi se u  zajedničkom saopštenju Instituta za javno zdravlje Srbije, Svetske zdravstvene organizacija i UNICEF-a u Srbiji. 

Kako nacionalna referentna laboratorija, Institut za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“, trenutno vrši ispitivanje više dostavljenih uzoraka, očekuje se da će biti potvrđeno još slučajeva, dodaje se u saopštenju.

U periodu od kraja 2017. do juna 2019. godine u Srbiji je registrovana velika epidemija malih boginja, sa 5.798 potvrđenih slučajeva i 15 smrtnih ishoda.

Da bi se sprečilo prenošenje malih boginja, najmanje 95 odsto dece u svakoj sredini treba da bude vakcinisano sa dve doze MMR vakcine. 

Visok obuhvat vakcinacijom će zaštititi svu decu, čak i onu koja nisu vakcinisana zbog nedovoljne starosti, mlađa od jedne godine, ili pogoršanog zdravstvenog stanja.

Zbog smanjenog obuhvata rutinskom imunizacijijom tokom pandemije kovida 19, u Srbiji je u 2021. godini samo 74,8 odsto dece do dve godine starosti vakcinisano MMR vakcinom, upozorava se u saopštenju i napominje da se u nekim delovima zemlje ovaj obuhvat kreće i ispod 50 čak i 20 odsto.

Obuhvat dece predškolskog uzrasta sa drugom dozom vakcine dostigao je 85,8 procenata. 

Stoga se trenutna situacija može smatrati alarmantnom i zahteva brz i koordinisan odgovor svih partnera kako bi sva nevakcinisana deca u Srbiji bila vakcinisana, dodaje se u saopštenju.
 
,,Važno je da istaknemo da je zdravstveni sistem blagovremeno otkrio i potvrdio prve slučajeve malih boginja. Sada je od kritične važnosti da se hitno sprovedu mere odgovora na epidemiju, u skladu sa nacionalnim smernicama i smernicama SZO koje uključuju pooštren aktivan epidemiološki nadzor radi otkrivanja svakog sumnjivog slučaja i utvrđivanja rizika od daljeg širenja, imunizaciju osetljive dece, posebno u pogođenoj populaciji, kao i edukaciju i angažovanje stanovništva, između ostalih aktivnosti", navodi se dalje u saopštenju.

SZO i UNICEF nastaviće, kako se dodaje, da podržavaju zdravstveni sistem u aktivnostima rutinske imunizacije i odgovora na epidemiju malih boginja.

Male boginje, podseća se u saopštenju, nisu blaga bolest, šire se brzo i sa potencijalno teškim posledicama, posebno za bebe i decu mlađu od pet godina. 

Glavni simptomi su visoka temperatura, curenje iz nosa, crvenilo očiju i osip koji se pojavljuje nekoliko dana kasnije. Osoba je zarazna četiri dana pre, kao i četiri dana nakon pojave osipa. 

U slučaju pojave simptoma kod dece, roditelji treba odmah da se obrate izabranom pedijatru. Zaražene odrasle osobe treba da se konsultuju sa svojim izabranim lekarom.

MMR vakcina koja pruža zaštitu od malih boginja koristi se dugi niz godina, a dokazano je bezbedna i efikasna u prevenciji i kontroli bolesti.

Izvor: T a n j u g ; foto: Shutterstock

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva