:

:

TV Most

Foto: SPC

clock

Maj 27, 2019   9:22

0

65

Intenzivne pripreme strategije za dijalog SPC i MPC

"Večernje novosti" pišu da su u toku intenzivne pripreme strategije za relativno brzi nastavak zamrznutog dijaloga komisije Srpske pravoslavne crkve i nekanonske crkve u Severnoj Makedoniji.

 

To je, kako se navodi, potvrđeno u saopštenju Svetog arhijerejskog sabora posle majskog zasedanja u Beogradu, ali tu odluku nisu komentarisali u nekanonskoj Makedonskoj pravoslavnoj crkvi Ohridske arhiepiskopije.

List prenosi da se intenzivno radi na strategiji za nastavak dijaloga u iščekivanju odgovora na njihovu molbu i molbu premijera Severne Makedonije Zorana Zaeva vaseljenskom patrijarhu Vartolomeju "za odluku utvrđivanja statusa crkve u toj zemlji".

Portparol Sinoda MPC vladika Timotej kratko je prokomentarisao da će vladike zasedati i razmatrati eventualnu ponudu SPC za nastavak dijaloga kada to zvanično stigne u Skoplje.

Ukoliko bi prva etapa obnovljenih pregovora bila zadovoljena, realna su očekivanja, da bi zahtev za statusno rešenje samostalnosti MPC ubrzo bio razmatran u SPC, dodaju "Novosti".

Izvor: T a n j u g

SPCMPCOhridska arhiepiskopija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva