:

:

TV Most

clock

Jul 03, 2019   11:35

0

241

INTERPOL i UNMIK: Ništa o poternici za Radoičićem

Na pitanje o međunarodnom nalogu za hapšenje Milana Radoičića, INTERPOL je uputio T a n j u g  na "zemlju za koju se veruje da je zatražila izdavanje naloga za hapšenje", a to je u ovom slučaju tzv. Kosovo, teritorija koju kao državu ne priznaje veliki broj zemalja i članica Ujedinjenih nacija i koja nije član INTERPOL-a. 

Kosovo, odnosno kosovska policija, zbog toga može da komunicira sa Interpolom samo posredstvom privremene administrativne misije UN, UNMIK-a, koja, istovremeno, za pitanja u vezi sa nalozima za hapšenje upućuje na prištinske vlasti i Interpol.

Na pitanje Glasa Amerike da li je tačno da je preko UNMIK-a raspisan međunarodni nalog za hapšenje Radoičića, portparolka te misije Sanam Dolatšahi rekla je juče da je komunikacija između UNMIK-a i prištinskih vlasti u vezi sa pitanjima Interpola, kao i između UNMIK-a i Interpola, poverljiva.

Golastšahi nije ni potvrdila, ni demantovala da li je UMNIK u ime Kosova zatražio raspisivanje međunarodnog naloga za hapšenje (koji ima dejstvo međnarodne poternice) preko UNMIK-a, a koji bi, ukoliko jeste raspisan, bio vidljiv svim policijama sveta koje su u sistemu Interpola.

Međutim, među članicama Interpola ima zemalja koje Kosovo ne priznaju kao državu.

Međunarodni nalog za hapšenje je molba jedne države da se uhapsi osoba sa naloga ukoliko se pojavi na teritoriji druge države, a država koja je raspisala nalog njime garantuje da će zatražiti ekstradiciju uhapšene osobe.

Postavlja se pitanje šta će se desiti ako po nalogu postupi država koja jeste članica Interpola, ali ne priznaje Kosovo kao državu.

U tom slučaju moglo bi da se očekuje postupanje po nalogu u smislu hapšenja, odnosno privođenja, ali ne i izručenje nepriznatoj državi Kosovo.

Izvor: T a n j u g

InterpolUNMIKRadoičićpoternica
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva