:

:

TV Most

Foto: Foto TVmostinfo

clock

Februar 25, 2015   18:47

0

296

Interpol:Crvena poternica za Momirom Stojanovićem

Na internet sajtu Interpola je objavljena "crvena" poternica protiv Stojanovića, koji je i predsednik Odbora Skupštine Srbije za kontrolu službi bezbednosti.

Stojanović je Tanjugu izjavio da je čuo da je za njim raspisana "crvena" Interpolova poternica ali i da se nada reakciji države Srbije.

"Nadam se da imam državu koja će o tome da odluči jer raspisati ovakvu poternicu za cilj ima zaplašivanje Srba da se vrate na KiM i da se njihova imovina razgrabi", rekao je Stojanović.

On je pojasnio da raspisivanje poternice ima veze sa odlukom UN da se formira sud za zločine OVK na KiM i da je Osnovni sud u Đakovici, gde je inače rođen, pokrenuo krivičnu prijavu protiv 17 Srba među kojima je i njegovo ime.

Uveren je, kaže, da će biti još takvih optužnica po gradovima na Kosovu a sve, kako kaže, sa ciljem da se ublaže efekti formiranji tog suda.

On je ocenio neprimerenim da Opštinski sud zahteva "crvenu" poternicu, uz napomenu da je ponosan na sve što je radio i da nema nameru da se stavlja u poziciju da se brani.

Stojanović je objasnio da je od 1993. do 1996. bio zamenik načelnik bezbednosti Prištinskog korpusa a do 1999. i njen načelnik.

Interpol je još, kako prenose frankfurtske "Vesti" na srpskom jeziku, raspisao "crvene" poternice za još 16 Srba i Crnogoraca i za jednim Albancem iz Đakovice zbog optužbi za ratne zločine protiv civilnog stanovništva.

Međunarodna poternica je prosleđena preko Unmika, odnosno Interpolovog odeljenja administracije UN na Kosovu, tvrdi dalje list, i dodaje da je optužnica protiv njih podignuta pred Osnovnim sudom u Đakovici, a svi se terete zločine počinjene u aprilu 1999. godine na području Reka Keć kod Đakovice.

Osim Stojanovića, na spisku se nalaze i Nikola Mićunović (63), Zoran Mirković (46), Momčilo Stijović (47), trojica braće Momčilo (57), Milutin (58) i Miladin (53) Novaković, otac i sin Dragan (61) i Aleksandar (37) Peković, Živko Vuksanović (53), Miraš Gegović (67), Predrag Stojanović (58), Muharem Ibraj (61), Mišo Popović (58), Dimitrije Rašović (50), Sreten Camović (68) i Lazar Drašković (45), piše list.

List ukazuje da je po ovoj poternici pre nekoliko dana u Podgorici uhapšen Miraš - Miško Gegović, raseljen iz Đakovice, a kome je istražni sudija Višeg suda Miroslav Bašović odredio ekstradicioni pritvor u trajanju do šest meseci.

Drecun: Treba pogledati kontekst kada je raspisana poternica

Predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izjavio je danas da se Srbija zalaže da svi ratni zločini koji su počinjeni tokom sukoba na Kosovu i Metohiji budu otkriveni i procesuirani i da je tom smislu Srbija daleko odmakla ispred KiM.

Drecun je, komentarišući poternicu koja je raspisana za njegovim stranačkim kolegom Momirom Stojanovićem, rekao da treba pogledati kontekst kada se podiže optužnica i da se može uočiti podudarnost sa intenziviranim pritiskom zapada na Prištinu da usvoji zakon o formiranju Specijalnog suda.

Taj sud bi, podseća on, trebalo da sudi pripadnicima OVK za počinjene ratne zločine i sada se ta priča, kako je ocenio, maskira, relativizuje, marginalizuje.
"Što se tiče kolege Stojanovića, mislim da ćemo tu imati potpuno čistu situaciju. Ono što je on radio na KiM kao načelnik službi bezbednosti i Prištinskog korpusa je dostupno. On je u nekoliko navrata bio svedok u Haškom tribunalu, ja ne vidim šta sad sud u Đakovici pokušava da uradi", rekao je Drecun.

"Ako je na slobodi Ramuš Haradinaj, koji je na području Đakovice i Dečana počinio užasne ratne zločine, onda ne znam o čemu bilo ko na KiM može više da priča", kazao je on.

Drecun smatra da ta optužnica mora biti suočena sa kontračinjenicama, kao i da bude oborena, jer već postoji negativno iskustvo sa ponašanjem sudova na KiM.

Na pitanje da pojasni vezu između optužnice i formiranja Specijalnog suda, Drecun je ponovio da se priča o sudu može relativizovati tako što će se umanjiti težina onoga što taj specijalni sud treba da radi.
"Kada stalno forsirate priču poslednjih meseci o tome da je general Diković navodno odgovoran za neke zločine, pa evo sada imate Momira Stojanovića, kada imate činjenicu da sud u Đakovici nije našao za shodno da razotkrije masovnu grobnicu koja postoji na teritoriji Đakovice, nego o tome uporno ćute i sada otvaraju nekakvu optužnicu protiv Srba za navodno počinjene zločine nad Albancima, onda vidite da se priča potpuno prekreće", prokomentarisao je on.

Drecun je zaključio da je to recept koji je primenjivan svih ovih godina.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva