Investicija Ferera u Srbiji slična Fijatovoj

:

:

TV Most

clock

Avgust 02, 2015   12:05

0

147

Investicija Ferera u Srbiji slična Fijatovoj

"Sličnost dva investitora u tom smislu postoji, jer ni Fijat nije samo velika investicija, već mnogi kooperanti rade za Fijat. Isto tako i Ferero, oni će gajiti lešnike u Srbiji, ali će ih, takođe, i kupovati od lokalnih proizvođača, a ujedno će im i pomoći da ih bolje gaje", rekao je Leone u izjavi Tanjugu, On je istakao da je Fijat najveća pojedinačna italijanska investicija u Srbiji, koja zapošljava najviše ljudi i koja je najveći srpski izvoznik.

Prema njegovim rečima, italijanski Ferero je će srpskim farmerima rado pomoći da i sami proizvode lešnike, koje će ta kompanija kasnije otkupiti.

"Oni će im, recimo, dati i zasade, a pružiće im i savetodavnu pomoć kako da gaje lešnik na pravi način", rekao je Leone.

Leone je rekao da su odnosi dve zemlje tradicionalno jaki i sve su jači, a u poslednje dve godine Italija je postala prvi investitor i spoljnotrgovinski partner, te mnogo novih kompanija dolazi i investira.

Prema njegovim rečima, dva glavna razloga zašto Italijani investiraju u Srbiji jesu to što je Srbija strateški dobro locirana i što ima kvalitetne radnike sa dobrim nivoom obrazovanja.

Zato, navodi Leone, može da se očekuje još bolja saradnja, a sektori u kojima vidi taj prostor su, pored agro sektora i industrije hrane, takođe i tretman voda, uklanjanje otpada.

"Italijanski Gruppo Zilio, na primer, investira u Zrenjaninu, gde će se baviti prečišćavanjem vode", navodi on.

Prema njegovim rečima, važne italijanske investicije su vezane za tekstilnu industriju, a tu su kompanije poput Benetona, Kalcedonie, Golden Lejdi, Pompeje, Geoksa.

"U Srbiji posluje i kompanija Prodžeti koja pripada italijanskoj porodici, a proizvodi cipele za važne modne gigante u Italiji, kao što su Prada ili Guči", rekao je Leone Tanjugu.

On je podsetio da Italija dosta ulaže i u finansijski sektor, tako da gotovo polovinu tržista osiguranja drže italijanski Đenerali i DDOR, dok su prva i treća banka u Srbiji, Inteza i Unikredit, takođe, italijanske investicije.

Govoreći o poslovnoj klimi u Srbiji, Leone je rekao da ima mnogo stvari koje bi trebalo popraviti, ali i da je istovremeno Vlada dokazala da mnogo radi na popravljanju okruženja.

"Mnogo toga bi još trebalo da se uradi, ali istovremeno, već je mnogo i urađeno da bi se popravila poslovna klima. Tokom nedavnih poseta važnih međunarodnih faktora, svi su pohvalili rad vlade", rekao je Leone.

Sagovornik Tanjuga je podsetio da je važna vest za obe zemlje bilo i nedavno otvaranje kancelarije Regije Friuli Venecija Đulija u Beogradu.

"To je za nas bila važna i pozitivna vest, jer ta oblast tradicionalno predstavlja tačku kontakta između Srbije i Italije, što će dalje da poboljsaa ne samo odnose ove regije i Srbije, već i ukupne odnose dve zemlje", rekao je Leone.

Prema njegovim rečima, to je poslednji u nizu koraka koje je preduzeo taj region na čelu sa predsednicom Deborom Seracijani u poslednjih godinu dana.

"Ona je bila u Beogradu pre godinu dana i potpisala je memorandum o razumevanju. Tako je počela da jača saradnju između tog regiona i Srbije", rekao je Leoni i dodao da je u decembru 2014. organizovana i izložba jednog od najvećih evropskih slikara 18. veka, Italijana Đovanija Batiste Tijepola u Narodnom muzeju u Beogradu.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva