:

:

TV Most

Foto: AP

clock

Januar 10, 2020   8:59

0

38

Iran: Optužbe o padu aviona su velike laži SAD

Iran poziva SAD da sačekaju rezultate istrage o padu ukrajinskog putničkog aviona u Teheranu i odbacio kao velike laži optužbe američkih zvaničnika da su avion oborili iranski projektili, izjavio je portparol iranske vlade.

"Niko neće preuzeti odgovornost za tako veliku laž jednom kada se dokaže da je ta tvrdnja bila prevara", poručio je portparol vlade Ali Rabiei u saopštenju koji je prenela državna televizija.

Kako navodi CNN, Rabiei je rekao da, prema međunarodnim pravilima, učešće u istrazi o padu aviona mogu da uzmu Iran, kao država u kojoj se nesreća dogodila, aviokompanija i država koja je vlasnik aviona, odnosno Ukrajina, fabrika čiji je avion - Boing, kao i zemlja u kojoj je napravljen motor aviona, Francuska.

Delegacija iz Ukrajine je već u Iranu, rekao je Rabiei.

"Pozdravljamo učešće svih zemalja koje su izgubile svoje građane u nesreći", rekao je on.

Američki zvaničnici tvrde da je iranska protivvazduhoplovna raketa slučajno oborila ukrajinski avion koji se srušio nedaleko od Teherana u sredu ujutru.

Britanska agencija Rojters prenela je izjavu američkog zvaničnika koji navodi da su američki sateliti registrovali ispaljivanje dve rakete neposredno pre nego što se avion srušio, posle čega je usledila eksplozija.

Vašington veruje da je avion slučajno oboren.

Zelenski o raketi: Nije isključeno, ali još nije potvrđeno

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da mogućnost da je raketa oborila ukrajinski putnički avion u Iranu nije isključena, ali i da još nije potvrđena.

Zelenski je rekao da će o istrazi u vezi sa avionskom nesrećom, u kojoj je poginulo 176 putnika i članova posade, razgovarati kasnije u toku dana sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom, preneo je Rojters.

Kanadski premijer Džastin Trudo izjavio je u četvrtak da dokazi ukazuju da je iranska raketa u utorak uveče oborila ukrajinski avion koji je leteo za Toronto i da je taj napad "možda bio nenameran ".

Prema Trudoovim rečima, kanadska i savezničke obaveštajne službe se slažu sa ovim navodima.

U oborenom avionu nalazila su se najmanje 63 kanadska putnika, prenosi AP.

Američki zvaničnici prethodno su naveli da je "vrlo verovatno" da je iranska protivavionska raketa oborila avion, usmrtivši svih 176 putnika i članova posade. I oni su pretpostavili da je napad mogao biti greška.

Avion je oboren samo nekoliko sati nakon što je Iran izveo balistički raketni napad na iračke vojne baze u kojima su smeštene američke trupe, usred sukoba sa Vašingtonom zbog napada američkog drona u kojem je ubijen iranski general Revolucionarne garde Kasim Sulejmani.

Iran je pozvao zainteresovane strane za istragu pada aviona.

Američki nacionalni odbor za sigurnost transporta (NTSB) prihvatio je poziv Irana da učestvuje u istrazi nesreće ukrajinskog aviona u Teheranu, potvrdila je danas ta agencija.

Centar za reakcije te agencije je primio službeno obaveštenje od Irana o padu aviona Boing 737-800 u kojem je poginulo svih 176 ljudi i NTSB je odredio predstavnika za istragu te nesreće, prenosi Rojters. 
"NTSB je odgovorio našem glavnom istražitelju i najavio akreditovanog predstavnika", izjavio je Farhad Parvareš, predstavnik Irana pri Međunarodnoj organizaciji civilnog vazduhoplovstva, dela Ujedinjenih nacija.

Kanada, koja je imala najviše putnika na tom letu, takođe je odredila stručnjaka, dok je tim iz Ukrajine već razgovarao sa Teheranom, potvrdio je Parvareš i poručio da je Iran spreman da obezbedi konzularne prostorije i vize za akreditovane istražitelje.

Takođe su obaveštene Švedska i Avganistan, čiji građani su bili u tom avionu, kao i Francuska kao jedna od zemalja gde su izrađeni motori za avion.

Iran je,takođe, pozvao kompaniju Boing da uzme učešće u istrazi o padu putničkog aviona boing 737-800, u kojem je u sredu, u trenutku pojačanih tenzija između SAD i Irana, poginulo svih 176 putnika i članova posade.

Izvor: T a n j u g

Iranavionska nesrećaSADKanadaUkrajinaZelenskiTrudo
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva