:

:

TV Most

clock

Jul 21, 2019   9:13

0

215

Iran: Posada britanskog tankera na sigurnom i dobrog zdravlja

Iranske vlasti saopštile su danas da je svih 23 članova posade zaplenjenog britanskog naftnog tankera "Stena impero" na sigurnom i dobrog zdravlja.

Rojters prenosi da je to na iranskoj državnoj televiziji izjavio šef Lučke i pomorske organizacije Irana za pokrajinu Hormozgan Alahmorad Afifipur.

"Svih 23 članova posade koji se nalaze na brodu na sigurnom su i dobrog zdravlja u luci Bandar Abas", kazao je Afifipur.

Agencija podseća da je Velika Britanija iransku zaplenu tankera u Persijskom zalivu juče nazvala "neprijateljskim aktom", odbacivši objašnjenje Teherana da je brod zaplenjen zbog toga što je učestvovao u nesreći s iranskim ribarskim brodom.

Navodi se da su članovi posade iz Indije, Letonije, Filipina i iz Rusije.

Velika Britanija obratila se pismom Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija navodeći da su iranske snage pristupile i zaplenile britanski tanker dok je ovaj bio u teritorijalnim vodama Omana i ocenile da akcija Teherana "predstavlja ilegalno mešanje".

"Brod je ostvarivao zakonito pravo tranzitnog prolaza kroz međunarodni moreuz u skladu sa međunarodnim pravom. Međunarodno pravo predviđa da pravo tranzitnog prolaza ne može da se sprečava i stoga akcija Irana predstavlja ilegalno mešanje", navodi se u pismu u koje je Rojters imao uvid.

Agencija navodi da je pismo iste sadržine poslato i generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu.

Izvor: Танјуг

Irantanker
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva