:

:

TV Most

Foto: AP

clock

Jul 20, 2019   19:08

0

217

Iran zaplenio britanski tanker

Iran je zaplenio britanski tanker "Stena Impero" zbog toga što je učestvovao u sudaru sa iranskim ribarskim brodom, objavila je iranska agencija IRNA.

 

Britanski tanker navodno je oštetio ribarski brod, a zatim nije odgovorio na poziv malog broda za uzbunu.

Ribarski brod je obavestio iransku organizaciju za lučku i pomorsku plovidbu koja je o tome informisala Revolucionarnu gardu, nakon čega su njeni brodovi usmerili britanski tanker u iransku luku radi istrage, navodi IRNA.

AP ocenjuje da bi pokušaj Irana da ponudi "tehničko" objašnjenje za zaplenu tankera, mogao bi da signalizira moguću deeskalaciju tenzija u Ormuškom moreuzu koji je od strateškog značaja za svetsku trgovinu.

Sva 23 člana posade tankera sada su u bazi Bandar Abas i ostaće na plovilu do okončanja istrage, rekao je direktor Organizacije za lučku i pomorsku plovidbu u provinciji Hormozgan, Alahmorad Afifipur za agenciju Fars.

Posadu čini 18 državljana Indije i još pet pripadnika drugih nacionalnosti, prenosi Rojters.

Iranci su na kratko zadržali još jedan britanski brod, ali mu je potom dozvoljeno da nastavi plovidbu.

Britanija je ranije saopštila da traži hitno informacije o tankeru koji je išao ka Saudijskoj Arabiji i iznenada promenio kurs posle prolaska kroz Ormuški moreuz.

Tenzije između Zapada i Irana porasle su od početka jula kada je britanska mornarica zaplenila iranski tanker kod Gibraltara zbog sumnje da krijumčari naftu u Siriju kršeći sankcije EU.

Bahrein, Francuska, Nemačka osuđuju Iran zbog tankera

Nemačka, Francuska, Bahrein osudile su danas to što je Iran zaplenio britanski tanker u Ormuškom moreuzu i pozvali Teheran da odmah pusti brod i mornare.

Bahrein u kojem je stacionirana američka Peta flota, traži od Irana da prekine sa "neodgovornim" potezima, navodi se u saopštenju ministarstva spoljnih poslova te zemlje, prenosi Rojters.

Francusko ministarstvo izrazilo je zabrinutost zbog ovog incidenta navodeći da je takav postupak naškodio pokušajima smirivanja tenzija u regionu.

"Najoštrije osuđujemo zaplenu tankera i iskazujemo punu solidarnost sa Ujedinjenim Kraljevstvom", navelo je ministarstvo pozivajući na oslobađanje mornara.

Nemačka je takođe ocenila da potez Irana opasno pogoršala ionako napetu situaciju u oblasti.

"Tražimo od Irana da odmah pusti brod i njegovu posadu", rekao je portparol nemačkog ministarstva.

Oglasili su se i Indija i Filipini čiji državljani su u posadi zaplenjenog tankera tražeći njihovo oslobađanje.

Izvor: RTV

IrantankerVelika Britanija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva