:

:

TV Most

Foto: FoNet, Vlada Srbije

clock

Novembar 13, 2018   21:12

0

198

Iskustva Italije za bolji zdravstveni sistem Srbije

Ministri finansija i zdravlja, Siniša Mali i Zlatibor Lončar, borave u dvodnevnoj poseti italijanskoj pokrajini Veneto, a u okviru prvog dana imali su priliku da sa italijanskim kolegama razmene iskustva i primere dobre prakse, naročito u pogledu organizacije i funkcionisanja zdravstvenog sistema.

Iskustva u zdravstvu italijanske regije Veneto primenjiva su u Srbiji i mogu biti veoma korisna, ocenjeno je nakon prvog dana posete u Italiji.

Povišice u zdravstvu do 12 odsto

Najveće povećanje od 12 odsto mogu da očekuju medicinski i stomatološki tehničari, dok će doktori medicine i stomatolozi, kao i doktori specijalisti, dobiti uvećanje plata za deset odsto, najavio je ministar finansija Siniša Mali.

Dodao je da će ostali zaposleni u zdravstvu dobiti uvećanje plata od sedam odsto.

Ministar Zlatibor Lončar je rekao da su tokom posete dobili značajne informacije o načinu rada i organizacije zdravstvenog sistema, posebno na planu informacionih tehnologija u zdravstvenom sistemu, uvođenju elektronskog recepta i smanjivanja lista čekanja.

"Siguran sam da nas u budućnosti čeka mnogo konkretnija saradnja koja će doprineti uspostavljanju još efikasnijeg i kvalitetnijeg zdravstvenog sistema u Srbiji", istakao je Lončar.

Ministar Siniša Mali je istakao da je razvoj i jačanje zdravstvenog sistema jedan od prioriteta Vlade. 

Italijanska regija Veneto se u pogledu dostupnosti zdravstvenih usluga, efikasnosti zdravstvene nege i primene dijagnostičkih aparata i opreme, odnosno po kvalitetu i funkcionisanju zdravstvenog sistema, ističe ne samo u Italiji, već i u većem delu EU, navodi u saopštenju Vlade.

Izvor: FoNet

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva