:

:

TV Most

Foto: Gazete obzerver

clock

Mart 11, 2020   19:40

0

42

Isljami: Ako SAD povuku trupe sa KiM rat je neizbežan

Stručnjak za bezbednost iz Prištine Avni Isljami ocenio je danas da Amerika neće povući trupe sa Kosova, jer bi, ako se to dogodi, kako smatra, rat između Srbije i Albanaca bio neizbežan.

"I pored retorike i izjava koje su američki zvaničnici s pravom i nedvosmisleno dali o ukidanju takse, mislim da se američke trupe neće povući sa Kosova. Koliko god Kosovo rizikovalo da američke trupe odu, ja ne verujem u to", rekao je on za prištinski Ljajmi, prenosi Kosovo onlajn.

Prema njegovim rečima, bez obzira na okolnosti i pritisak koji se vrši na aktuelnu vladu da ukine takse bezuslovno, radi se o političkoj odluci vlade.

"Ali u pogledu povlačenja američkih trupa, moje mišljenje je da se neće povući, ne zbog Kosova, već zbog geopolitičkog i geostrateškog položaja Kosova i Albanaca na Balkanu uopšte", rekao je Isljami.

I stručnjak za bezbednost Ramadan Ćehaja kaže da ne veruje da će SAD povući trupe sa Kosova, kao i da KiM neće biti u poziciji da dozvoli povlačenje snaga, posebno zbog potrebe za potpunom bezbednošću države.

Prema njegovim rečima, Sjedinjene Američke Države za svoje prisustvo na KIM imaju geo-strateške interese.

"Podsećam pre svega da moramo blisko sarađivati sa SAD, pre svega što imamo strateškog partnera i moramo biti veoma oprezni. A što se tiče povlačenja američkih trupa iz Bondstila ili Kosova, ne verujem da će se to dogoditi", rekao je on.

Politički analitičar Skadran Ramadani zabrinut je zbog eksalacije odnosa između Kosova i Amerike koja je dovela do najave razmišljanja o povlačenju američkih trupa.

"Ne znači da će se oni povući, ali ovo je alarm kojim bi se trebalo pozabaviti. Veoma je loša vest da je sin predsednika Trampa potvrdio ono što je senator rekao nakon Grenela, a u Beloj kući su pojačani glasovi da trupe treba povući", rekao je Ramadani i ocenio da će to imati dosta posledica.

Izvor: T a n j u g

kosovoSADameričke trupepovlačenjeAvni Isljami
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva