:

:

TV Most

Foto: Sektor za vanredne situacija MUP-a Srbije

clock

Decembar 02, 2019   9:41

0

286

Ispovest srpskih spasilaca iz Albanije: Naišli smo na jezive prizore

"Osećali smo da tlo podrhtava i dok smo tragali za preživelima u zemljotresu. Sve vreme smo bili u opasnosti", kažu za "Novosti" spasioci iz Srbije.

"U jednom trenutku, osetili smo udar od pet stepeni po Rihterovoj skali, gledali smo zgrade oko sebe. Trudili smo se da o tome ne mislimo, već da u ruševinama nađemo preživele."

Ovako, za "Novosti", govori Davor Vidović, vođa Tima za spasavanje Sektora za vanredne situacije pri Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije. On je, sa još 12 svojih kolega, od prošlog utorka do subote boravio u Albaniji, gde je spasavao ljude i tragao za žrtvama među ruševinama u Tumanama i Draču, koje je za sobom ostavio najsmrtonosniji zemljotres ove godine u svetu.

"Kolege iz Niša i Kragujevca, ukupno nas 13, krenulo je prošlog utorka pre podne. Naš konvoj činili su jedno terensko vozilo, vatrogasni kamion i putnički kombi. U Tuman smo stigli u toku noći, i već oko 6.30 počeli smo da radimo", kaže on.

U ovakvim situacijama prvo se izviđa lokacija i procenjuje stabilnost objekta. Pripadnici srpskog spasilačkog tima prvo su razgovarali sa očevicima, kako bi utvrdili da ne postoji dodatna opasnost - od struje, curenja gasa...

"Počeli smo sa ručnim uklanjanjem ruševina, u kojem je učestvovalo 30 vojnika. Koristili smo i bager za uklanjanje ostataka građevine. Toliko je sve bilo zatrpano, da smo u prvi mah mislili da nećemo nikog naći. Vodili smo se intuicijom, i kada smo pomerili ogroman deo betona, pronašli smo dva tela, koja je smrt zadesila u krevetu.

"Iako smo profesionalci pa smo navikli na svakakve prizore i mirise, nikada nam nije svejedno", kaže Vidović.

Sledeća lokacija je bio hotel na obali u Draču, koji se potpuno urušio. U okviru Štaba međunarodnih snaga, tu su bili angažovani i timovi iz Francuske, Italije, Turske, Severne Makedonije, Hrvatske i Crne Gore.

Izvor: Večernje novosti

AlbanijazemljotresspasiociSektor za vanredne situacije MUP-a Srbije
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva