:

:

TV Most

clock

Mart 30, 2023   13:01

0

114

Istekao rok za iseljenje sveštenstva Kijevsko-pečerske lavre; Naoružani policajci ušli u prostorije

Sveštenstvo Kijevsko-pečerske lavre ostalo je u tom manstirskom kompeksu u Kijevu i posle isteka roka za iseljenje koji su postavile ukrajinske vlasti.

Pravoslavno hrišćansko sveštenstvo poručuje da će ostati u tom istorijski značaknom manastiru u Kijevu, uprkos planiranom iseljavanju stotina sveštenika, monaha i učenika po nalogu vlade.

Pečerska lavra je postala sedište Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC), koja se odvojila od Moskovske patrijaršije po početku rata prošle godine.

Ukrajinski zvaničnici sumnjaju da su neki od najviših sveštenika održavali veze sa Ruskom pravoslavnom crkvom, što oni poriču.

UPC je naređeno da napusti lokaciju do kraja dana u sredu.

Ukrajinska vlada, koja je vlasnik ogromnog kompleksa manastira iz 11. veka koji gleda na reku Dnjepar, kaže da je odluka doneta nakon što je državna komisija navodno otkrila višestruka kršenja ugovora o zakupu kompleksa, koji je na listi svetske baštine Uneska.

Mitropolit Kliment, šef službe za medije UPC, rekao je da "nema zakonskih osnova" za proterivanje, najavljeno ranije ovog meseca.

 "Ako nas vlada primorava da ovde boravimo protivzakonito, to se zove totalitarizam“, istakao je Kliment dodavši da mu "takva država ni vlada nisu potrebne“.

Prema njegovim rečima, sveštenstvo štite Ustav i zakoni. "Ne prihvatamo druge metode.“

Optužbe za podršku ruskoj vojsci

Ukrajinske vlasti optužuju neke pripadnike UPC da su tajno podržavali Moskvu u ratu, iako su neki lideri osudili rusku invaziju.

Ukrajinska služba bezbednosti je prošle godine izvršila raciju u Lavri i drugim objektima UPC, a na desetine sveštenih lica uhapšeno je pod optužbama za izdaju i saradnju sa Rusijom. UPC, međutim, tvrdi da nema dokaza koji bi potkrepili optužbe.

Proterivanje je razotkrilo podele među ukrajinskom pravoslavnom zajednicom. Poslednjih godina mnogi su se pridružili Nezavisnoj pravoslavnoj crkvi Ukrajine, koja je dobila nezavisnost 2019. godine, dok milioni i dalje idu u hramove UPC, koja se odvojila od Moskve prošlog maja nakon vekova pod njenom kontrolom.

Nije jasno šta će se dogoditi ako UPC ne napusti kompleks, ali ukrajinski ministar kulture Oleksandr Tkačenko rekao je da vlasti neće koristiti silu da proteraju monahe.

14:32 - Naoružani policajci ušli u prostorije Kijevsko-pečerske lavre

Ukrajinski policajci su danas sa jurišnim puškama ušli u prostorije Kijevsko-pečerske lavre, nakon što je taj manastir napustila komisija koja je trebalo da obavi popis imovine da bi je posle prenela na državu, saopštila je kanonska Ukrajinska pravoslavna crkva (UPC).

"Sada je to sveto prebivalište. Parohijani se mole, reporteri snimaju, policija je na ulazu i u prostorijama naoružana puškama", navela je UPC u saopštenju na Telegramu, preneo je TASS. 

Uz saopštenje su okačene fotografije, među kojima je i jedna na kojoj se vide tri muškarca kako ulaze na kapiju Lavre, od kojih je jedan u jakni sa natpisom "Policija".

Komisija Nacionalnog istorijskog spomenika "Kijevsko-pečerska lavra", koju nisu pustili u prostorije manastira, saopštila je ranije da ne isključuje mogućnost da će joj biti potrebna pomoć policije.

List "Ukrajinska strana" izvestio da je danas da je nekoliko policijskih patrolnih odreda stacioniranih u blizini glavnog ulaza u Lavru vršilo pretres automobila koji su ulazili i izlazili iz tog objekta.

Komisija nije mogla jutros da počne da radi na popisu imovine, jer su parohijani blokirali ulazak, pa su njeni članovi napustili manastir, izvestio je list.

Nacionalni istorijski spomenik "Kijevsko-pečerska lavra" naložio je ranije monasima kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve da napuste manastir do 29. marta. 

Kako je saopšteno, od ovog datuma prestaje da važi ugovor o zakupu zaključen 2013. godine, pa monasi moraju da napuste sve prostorije koje su im predate.

Namesnik Kijevsko-pečerske lavre mitropolit Pavel (Lebed) izjavio se taj ugovor ne može raskidati dok taje rat, prenosi isti list. 

"Ni u kom slučaju nikakva komisija ne može da radi. Oni za to nemaju dozvolu, niti pravo da to rade. Sada je ratno stanje tokom kojeg je nemoguće raskidati sporazum. Tek četiri meseca nakon kraja rata mogu da počnu da komuniciraju sa nama. Nemaju čak ni sudsku odluku. Mi branimo svoja prava", istakao je mitropolit.

Sinod UPC objavio je 23. marta poziv najvišim arhijerejima, sveštenstvu i parohijanima crkve da zaštite pravo te kanonske crkve da bude u Kijevsko-pečerskoj lavri.

Izvor: BBC.COM, RTS; Foto: Rojters

Kijevsko-pečerska lavra
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva