:

:

TV Most

Foto: MCP

clock

Februar 23, 2020   20:03

0

660

Istinska Crna Gora: Ne damo svetinje!

Širom Crne Gore i danas su održani molebani i litije za odbranu svetinja. 

Prva litija je krenula iz Barica do Hrama Hristovog Roždestva u Mojkovcu. Na molitveni hod do Mojkovca, dug preko 20 km, krenuo je veliki broj građana. Ni snežni smetovi, ni loše vreme nisu sprečili meštane okolnih sela da se nađu u litijama u odbranu svetinja. 

Iz Murine je  krenula litija prema Andrijevici koju je sa crkvenim barjakom u rukama predvodio starina Novak Marković (99) iz Brezojevice.

U litiji u Bijelom Polju koju su predvodili episkop budimljansko-nikšićki Joanikije i episkop raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije učestvovalo je oko 30.000 ljudi.

Litija se kretala od Crkve Svetog Petra i Pavla do Crkve Svetog Nikole. Ovo je najveći skup u Bijelom Polju od početka održavanja litija u Crnoj Gori povodom usvajanja kontroverznog Zakona o slobodi veroispovesti.

Posle molebana koji je služen u crkvi svetih apostola Petra i Palva grdskim ulicama Bijelog Polja do crkve u Nikoljcu krenula je litija koju je, pored episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija, predvodio episkop raško-prizrenski Teodosije.

Obraćajući se vernicima na gradskom trgu, Vladika Joanikije je kazao da je narod, boreći se protiv diskriminacije, sabrao u narodnu skuštinu.  

„Ovde se pravi jedan presedan, da je ovaj nesrećni zakon koji je zapravo bezakonje i udar na pravni poredak u Crnoj Gori, model po kojem bi Tači i Hradinaj oteli srpske crkve na Kosovu i Metohiji, Visoke Dečane , Pećku parijaršijuju, Ljevišku, to je dogovor“, kazao je vladika Joanikije.  

Episkop raško –prizrenski Teodosije je kazao da su „naši sveti vladari,  arhieposkopi, patrijarsi, znali šta može sačuvati biće našeg naroda“.

„Zato je podignuta Studenica,  Hilandar, Pećka patrijaršija, Dečani, Ostrog, Cetinjski manastir i mnoge naše svetinje posejane  po svim srpskim zemljama. Oni su znali da jedino svetinje mogu sačuvati dušu našega naroda i to u najtežim vremenima, u ropstvu, stradanju, a evo i  ovo naše vreme, kako u našim Krajinama, Slavojniji, BiH, na Kosovu i Metohiji,   čega smo se držali ako ne svetinja . Svetinje su nas sačuvale i mi zato  gde god danas da živimo naše svetinje ne damo drugima“, poručio je epsikop Teodsije. 


Predsednik Opštine Budva Marko Carević, pozvao je sve građane Budve na moleban za očuvanje svetinja, koji se održao u večeras, sa početkom u 18 u Crkvi Svete Trojice u starom gradu.

„Okupljamo se svake nedelje od trenutka kada je izglasan neustavan i necivilizacijski zakon kojim se ugrožavaju naša osnovna prava i slobode. Naša istrajnost i posvećenost dovešće nas do sigurnog cilja - zaštite naših svetinja. Jedan od glavnih razloga za donošenje ovakvog zakona jeste pokušaj da se preotme crkvena imovina na atraktivnim lokacijama kakvih naročito ima u Budvi i iste stave u funkciji privatnog biznisa“, kazao je Carević i dodao:

„Ne smemo dozvoliti da ono što su stvarali naši preci i zaveštali našoj crkvi pređe u ruke nesavesnih koji su sve preprodali i izdali, a sada bi to da urade sa crkvom. Naša je dužnost da zaštitimo crkvu i našim potomcima pokažemo put istine, pravde, duhovnosti i slobode. Zakon koji je usmeren direktno protiv SPC mora biti ukinut, jer stotine hiljada građana, uporno, iz nedelje u nedelju, u sve većem broju, dokazuje da nema uporište i da je neprimenljiv“, zaključio je Carević.

"Neka je večna Crna Gora i neka je večno pravoslavlje" - poručeno je sa molebana u porti manastira Đurđevi stupovi u Beranama.

Protojerej stavrofor Dragan Ristić je rekao da kada bi temelji ovog manastira mogli da progovore, preci bi kazali da su ponosni na svoju decu.

"Napadaju nas, kažu da na litijama ima dece, da zloupotrebljavamo decu. A ja im kažem, svi smo mi nečija deca", rekao je protojerej Ristić.

Sa molebana je još jednom ponovljeno da je Zakon o slobodi veroispovesti diskriminatorski i da narod neće dati svoje svetinje.

Na današnju veliku litiju došla je čak i jedna grupa planinara koja je noć ranije izašla na vrh Ćafa Prijedolska na preko hiljadu i osamsto metara da bi se odatle spustili u selo Šekular, i sa tamošnjim litijom prepešačili još oko dvadeset kilometara do grada. 

Tu u centru u jednu su se slile mnoge seoske litije. Litija i moleban u Beranama su protekli u najboljem redu, o čemu su se starali crkveni redari i redovna policija.

Na ulicama Podgorice i večeras je ogroman broj građana koji učestvuje u litiji za odbranu svetinja.

Pre litije, u Podgorici je u Hramu Hristovog vaskrsenja održan moleban ispred kojeg se okupilo na desetine hiljada građana. Građani su ove nedelje došli organizovano iz Zete, od manastira Dajbabe odakle je litija krenula u 15:30 časova.

Večerašnju litiju ulicama Podgorice i nazad do Sabornog hrama predvodi arhimandrit Sava (Janjić), iguman manastira Visoki Dečani.

Više litija održavaju se večeras u Herceg Novom, a svi se saborno okupljaju pred manastirom Savina. U krsnom hodu i ovog puta je veliki broj vernika. Sa vernim narodom su u litiji predsednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić i gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurčić.

Litiju u Risnu predvodi mitropolit Amfilohije.

U Danilovgradu je i večeras krenula litija koja je predvođena sveštenstvom i monaštvom.

Sveštenik Boris Brajović kazao je da neće govoriti o onima koji su doneli zakon, ali da će objasniti šta se u poslednja dva meseca dešava u Crnoj Gori.

"Dešava se najveća investicija - obnavljamo Crnu Goru... Sve su ulice  preplavljene i pune... Ovde je sakupljeno srce Crne Gore, i ljubav", kazao je on.

Rekao je da  ne smeju dati ulice, jer se neće imati gde vratiti.

"Zato smo spremili dva odgovora, jedan je: 'Ne damo svetinje', a drugi 'Bog je sa nama', a kad je Bog sa nama, čega se bojimo?", kazao je on.

Litije se od Božića organizuju dvaput sedmično, četvrtkom i nedeljom.

Izvor: Mitropolija crnogorsko-primorska, Vijesti, Sputnjik, TV Most

Crna GoralitijemolebaniNe damo svetinjeMCPSPC
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva